Rusia, lovită unde o doare mai tare. Ce decizie a luat Germania în privința gazoductului Nord Stream 2

Beatrice Dumitru 22.02.2022, 14:52
Rusia, lovită unde o doare mai tare. Ce decizie a luat Germania în privința gazoductului Nord Stream 2

Conflictul din Ucraina a readus în prim-plan gazoductul Nord Stream 2, iar Rusia ar putea plăti după agresiunile din Ucraina și recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk. După multe ezitări, Germania a anunțat cce decezie a luat în privința proiectului Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari.

Lovitura primită de Rusia

Proiectul conductei în valoare de 11 miliarde de dolari a fost finalizat, dar are nevoie de certificare de reglementare din partea autorităților germane înainte să poată livra gaz natural. Olaf Scholz a precizat că dosarul va fi „reexaminat” de guvernul german.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania a decis să oprească procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2 din Rusia. De asemenea, el a mai precizat că guvernul său a luat această măsură riscantă pentru economia țării sale după acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rusia, lovită unde o doare mai tare. Ce decizie a luat Germania în privința gazoductului Nord Stream 2
Anunțul lui Olaf Scholz despre gazoductul Nord Stream 2..

Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, astfel încât să nu existe certificare a conductei și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate începe să funcționeze”, a declarat Olaf Scholz, potrivit Deutsche Welle.

Volodimir Zelenski a cerut oprirea gazoductului

Anunțul cancelarului german vine după ce președintele Ucrainei a cerut oprirea imediată a gazoductului Nord Stream 2 care livrează gaz din Rusia până în Germania, prin Marea Baltică. Conducta a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu a fost pusă în funcțiune.

Rusia trebuie pedepsită pentru recunoașterea independenței a două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei cu sancțiuni imediate, inclusiv oprirea completă a proiectului Nord Stream 2”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de BBC.

Conducta Nord Stream 2 a fost un motiv de dispută între Germania și SUA, care și-au exprimat îngrijorarea că Europa va depinde și mai mult de Rusia pentru aprovizionare cu gaze, iar Vladimir Putin va folosi proiectul ca pe o nouă armă geopolitică.

După decizia Germaniei de a opri gazoductul, Comisia Europeană a transmis că aprovizionarea cu energie a Europei nu va fi afectată de mișcare, deoarece acesta, oricum, nu funcționa.

Istoria gazoductului Nord Stream 2

Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată în totalitate pe 10 septembrie 2021, deși lucrările ar fi trebuit să se încheie până la sfârșitul anului 2019, dar au fost amânate din cauza sancțiunilor SUA. Proiectul Nord Stream 2 include două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care se întind de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania.

Pentru a începe pomparea gazului, operatorul Nord Stream 2 trebuie să obțină undă verde de la autoritatea de reglementare germană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...