EXCLUSIV

Polemică internațională pe marginea eficacității antidepresivelor. Psihoterapeut: „Nu toate tristețile, problemele personale înseamnă depresie”

Gabriela del Pupo 11.08.2022, 17:13
Polemică internațională pe marginea eficacității antidepresivelor. Psihoterapeut: „Nu toate tristețile, problemele personale înseamnă depresie”

De-a lungul timpului s-a reiterat ideea că orice tratament medicamentos împotriva depresiei trebuie dublat și de terapie și a fost acceptată de specialiști aproape în unanimitate. Un studiu recent, extrem de contestat vine să lanseze ipoteza că medicamentele prescrise pentru depresie nu ar fi eficiente. Autorii studiului pornesc de la premiza că depresia nu este legată de un dezechilibru chimic. Această ipoteză, susţinută recent de o psihiatră britanică, este larg contestată, însă polemica pe care a stârnit-o are scopul de a ilustra dificultăţile din procesul de înţelegere a acestei afecţiuni, scrie joi AFP citată de Agerpres.

Ce spun psihologii români. Care este situația la noi în țară?

Acest studiu pune sub semnul întrebării faptul că depresia ar fi legată de un deficit al serotoninei, moleculă implicată în transmiterea emoţiilor la nivel cerebral. Cercetarea, bazată pe o compilaţie de publicații prealabile şi astfel, a priori, mai solidă decât un studiu izolat, ajunge la concluzia că nu a fost dovedită nicio legătură între deficitul de serotonină şi apariţia depresiei la un individ.

”Studiul nostru (…) pune în discuţie ideea de bază care susţine utilizarea antidepresivelor”, afirmau la sfârşitul lunii iulie psihiatrii Joanna Moncrieff şi Mark Horowitz pe site-ul The Conversation, referindu-se la o cercetare publicată în revista Molecular Psychiatry.

Impact.ro a stat de vorbă cu psihologul Keren Rosner care spune că discuția este în acest moment în centrul atenției dar că premizele de la care a pornit sunt dezbătute de mult timp în cercurile de specialiști.

„Nu este singura persoană care susține astfel de lucruri, sunt mulți specialiști care sunt reticenți la tratamentele medicamentoase în ceea ce privește depresia. Sigur că nu putem nega beneficiile tratamentului și asta se vede foarte clar în cazuistică. Sunt persoane cu depresii majore care dacă nu sunt ajutați de tratamentul medicamentos pot să ajungă să aibă niște decizii foarte dramatice. Sunt specialiști care spun că psihiatrii ar fi cei care cu foarte mare ușurință dau tratamentele în cazul depresiei. Și în România se întâmplă același lucru peste tot. Sunt foarte multe persoane la care terapia dă foarte greu rezultate, atunci tratamentul ar trebui să fie luat în considerare și persoanele refuză. Mai sunt persoane care își neagă boala.

Se abuzează de acest diagnostic, nu toate tristețile, problemele personale înseamnă depresie.” spune psihologul.

 

„Sunt persoane care nu cred în psihoterapie”

Tratarea depresiei este un proces complex, mintea omului și funcționarea sa rămânând o enigmă până în ziua de astăzi pentru cercetători.

„Sunt persoane care nu cred în psihoterapie, care cred că dacă au un diagnostic, un tratament îi ajută și este suficient. Eu ca terapeut evaluez persoana și pot să îmi dau seama dacă este depresie majoră, criză existențială, sau doar o situație de viață sau de o exagerare a trăirilor emoționale. E o colaborare cu medicul psihiatru, eu nu pot să neg că există depresii care pot fi ajutate doar cu terapie.

Există o anumită tipologie la care nici eu și nici alți specialiști nu pot da o soluție decât cea medicamentoasă pentru că sunt persoane care au o viață echilibrată, care nu au evenimente de viață foarte dramatice și totuși se declanșează depresia. Persoana se simte lipsită de energia necesară de a lupta, atunci vorbim de o boală psihică. Și în prezent tratamentele și dozajul sunt pe încercare.” mai spune Keren Rosner.

Prin terapie se pot vindeca multe răni din copilărie, dar trebuie ca cei care nu cred decât în tratamentele medicamentoase să înțeleagă că o astfel de boală este extrem de complexă. În multe cazuri situația de viață cauzează boala, aici tratamentul nu poate schimba realitatea.

„Foarte mulți vor schimbare fără efort sau vor să le fie bine fără să schimbe ceva în viața lor. Este puțin probabil ca mâine să te trezești vesel dacă ai fost 5 ani într-o stare deplorabilă din punct de vedere emoțional. Este un subiect foarte dezbătut, toate întrebările cred că pleacă de la întrebarea ce este mintea? Pentru că dacă mintea ar fi doar creierii atunci psihiatrii ar avea dreptate, un medicament ar schimba tot, dacă mintea este mai mult decât creierul atunci pe lângă medicament omul are nevoie și de vindecare sufletească.” mai spune psihoterapeutul.

Keren Rosner - psihoterapeut
Keren Rosner – psihoterapeut

„Niciun specialist nu ar susţine că o patologie cum este depresia se explică prin deficitul unui singur neurotransmiţător”

Majoritatea antidepresivelor actuale au fost dezvoltate pentru a acționa asupra nivelului de serotonină. Numeroase critici au ţintit însă rapid acest studiu şi, mai mult, prezentarea pe care i-a făcut-o Joanna Moncrieff, o psihiatră cunoscută pentru scepticismul ei referitor la explicațiile biologice ale depresiei, precum şi pentru discursul său radical împotriva industriei farmaceutice. Unii medici reputați sunt parțial de acord cu studiul.

”Per ansamblu, sunt de acord cu concluziile autorilor, dar nu am certitudini atât de inflexibile. Niciun specialist din domeniul sănătăţii mintale nu ar susţine în acest moment că o patologie atât de complexă cum este depresia se explică prin deficitul unui singur neurotransmiţător”, spune psihiatrul Phil Cowen pentru o publicație de specialitate.

Autoarea studiului însă consideră că problematica poate fi deja mediatizată și că poate depăși discuțiile între specialiști.

”Şi mai ales, chiar dacă psihiatri eminenţi încep să se îndoiască de legăturile între depresie şi deficitul de serotonină, nimeni nu a avertizat marele public” spune Joanna Moncrieff.

Nimeni nu se încumetă să recomande renunțarea la antidepresive

Din punctul de vedere al lui Moncrieff, autoarea studiului, care a avertizat însă că nu trebuie sub nicio formă întreruptă brusc administrarea unui antidepresiv, ar trebui puse sub semnul îndoielii beneficiile tratamentelor elaborate pe baza unei ipoteze contestate de mai mulți specialiști ai căror studii le-a consultat. Un alt reputat psihiatru consideră însă că deocamdată discuția trebuie să rămână între specialiști.

”Este o cercetare serioasă, care se înscrie în continuarea altor studii şi care contează în discuţia dintre experţi în ceea ce priveşte mecanismele depresiei”, a comentat pentru AFP psihiatrul elveţian Michel Hofmann. ”Dar nu cred că este un articol care ar trebui să aibă un impact pe termen scurt referitor la prescrierea antidepresivelor. Mecanismele medicamentelor utilizate în tratamentul depresiei sunt în general multiple şi, într-un final, în cea mai mare parte a cazurilor, nu se ştie în mod clar ce dă eficacitatea unui tratament.

În cele din urmă, dezbaterile referitoare la rolul serotoninei nu fac decât să ilustreze cât de dificil de înţeles sunt mecanismele biologice şi sociale ale unei maladii atât de complexe precum depresia, cercetătorii fiind nevoiţi să se bazeze pe modele în mod inerent incomplete. Rămânem la ipoteze şi continuăm să căutăm şi să testăm modele, unele împotriva altora”, a explicat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...