PNL cere o atitudine mai prudentă în privința aderării României la Schengen: „Cine pune astfel de presiuni vrea să pericliteze întregul demers”

Elena Avramescu 09.01.2023, 08:02
PNL cere o atitudine mai prudentă în privința aderării României la Schengen: „Cine pune astfel de presiuni vrea să pericliteze întregul demers”

De câteva zile, PNL, partidul care este responsabil cu principalii responsabili de dosarul Schengen, a decis să ia în calcul o abordare ușor prudentă a temei, fără forțarea vreunui vot, deoarece România se lovește constant de obstacole.

Aderarea României la Schengen, pe muchie de cuțit

Astfel că de săptămâna trecută, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a solicitat ca ministrul de Interne, Lucian Bode, să pună iar pe masa discuțiilor, la Consiliul informal JAI, din 25 ianuarie, tema Schengen.

„Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie; În perioada 9-10 februarie va avea loc Consiliul European.

Este important ca subiectul aderării României la spațiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Șefii de stat și de guvern trebuie să abordeze această tematică și să clarifice aspectele restante. Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o șansă reală ca țara noastră să intre în spațiul Schengen pe finalul anului”, a spus Victor Negrescu într-un mesaj pe Facebook.

Însă asta nu este tot, deoarece PNL se află la polul opus, astfel că a solicitat o atitudine puțin mai prudentă, spre dezamăgirea PSD-ului.

„România va deveni membră a spațiului european de liberă circulație, asta este o certitudine. Iar îndeplinirea acestui obiectiv național primează în fața oricăror jocuri politice de moment sau a câștigării unor „pariuri” referitoare la date-limită, lansate în presă.

Este evident că, pentru garantarea unei decizii favorabile într-un Consiliu JAI, România are nevoie de lămurirea votului Austriei și a votului mixt al Olandei”, a precizat pentru „Adevărul” Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Cum mai poate Romania sa intre in Schengen in 2023. Primul pas depinde acum de Suedia
Cum mai poate Romania sa intre in Schengen in 2023. Primul pas depinde acum de Suedia

Ionuț Stroe a ținut să mai precizeze că România nu trebuie să grăbească punerea pe agenda JAI a temei Schengen, în cazul în care nu sunt rezolvate toate problemele.

„Între 25-27 ianuarie, la Stockholm, în Suedia, va avea loc un Consiliul informal JAI, ocazie cu care România va stabili o serie de discuții și negocieri strategice. Momentul din 25-27 ianuarie este important pentru continuarea procesului, având o strategie responsabilă, fără a forța punerea pe agenda următorului Consiliu JAI a aderării României la Schengen.

Cine pune astfel de presiuni vrea să pună în dificultate România și periclitează întregul demers. Trebuie să punem lucrurile în context. În Austria urmează o serie de alegeri regionale. Pe 29 ianuarie vor fi în landul Austria Inferioară, în care OVP (conservatorii aflați la putere la nivel federal) riscă să piardă teren, miza electorală fiind tocmai tema imigrației.

Gerhard Karne, ministrul austriac al Internelor, este originar din acest land, iar pentru el alegerile din 29 ianuarie sunt o miză personală. Apoi, în 5 martie vor fi alegeri în landul Carinthia, în care partidul naționalist și eurosceptic FPO speră într-o relansare electorală, agitând tema imigrației”, a mai spus deputatul PNL.

Se pare că întraga Coaliție a făcut mai multe calcule cu privire la tema Schengen, astfel că un pas major îl reprezintă situația din partidul lui Karl Nehammer după alegerile din ianuarie și martie, ținând cont că și în cadrul OVP sunt mai multe facțiuni, iar scaunul cancelarului nu este în deplină siguranță, în cazul în care nu av avea rezultatele dorite.

Nu trebuie uitată nici situația Bulgariei, deoarece dosarele celor două țări sunt la comun. În acest sens, în Bulgaria urmează să fie făcute reforme în zona Justiției, după cererea expres a Olandei, însă bulgarii nici nu au încă un guvern învestit. În acest sebs, vineri, premierul desemnat a declarat că îi este imposibil să strângă o majoritate pentru a trece un viitor guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...