Bulgaria, în Schengen înaintea României? Președintele Radev: „Am primit și data la care vom adera”

Badea Violeta 07.01.2023, 14:36
Bulgaria, în Schengen înaintea României? Președintele Radev: „Am primit și data la care vom adera”

România și Bulgaria au ratat aderarea la Spațiul Schengen în decembrie 2022, după votul negativ al Austriei și Olandei la consiliul JAI. Anul 2023, însă, ar putea veni cu vești bune. Nu pentru noi, ci pentru vecinii noştri. Preşedintele Rumen Radev a făcut anunțul!

Bulgaria ar putea să ne-o ia înainte și să adere la Schengen

La consiliul JAI din 8-9 decembrie, România și Bulgaria au ratat intrarea îm Spațiul Schengen, după ce au primit câte un vot negativ din partea Austriei și Olandei.

Anul acesta, însă, ar putea să fie anul aderării. Nu pentru România, ci pentru Bulgaria. O spune chiar liderul Bulgariei. Rumen Radev a fost invitat de către cancelarul austriac Karl Nehammer la Concertul de la Viena, astfel că cei doi au avut timp suficient să discute acest subiect.

Revenit în Bulgaria, Rumen Radev a anunțat că țara sa a primit asigurări că va intra în Spațiul Schengen, și asta nu mai târziu de luna octombrie a acestui an.

Citește și Bulgaria, acord cu Turcia pentru acces la terminalele sale de gaze naturale lichefiate: „Suntem ferm decişi să nu mai fim dependenţi de Rusia”!

Karl Nehammer si Karl Nehammer
Rumen Radev si Karl Nehammer

„Bulgaria a primit sprijin clar şi o dată pentru Schengen”

Prin aceste promisiuni, însă, președintele bulgar ar încerca să obțină sprijin pentru a forma Executivul, cu Nikolai Denkov premier desemnat.

În acest moment, partidul Continuăm Schimbarea (PP) se află pe locul secund la alegeri. Nikolai Denkov are o săptămână la dispoziție pentru a propune un guvern, dar are şanse slabe de a obţine sprijinul necesar, susțin analiștii.

„Nu doresc să vorbesc despre al treilea mandat, înainte ca toate încercările din jurul celui de-al doilea să se fi epuizat. Dar îmi voi anunţa decizia la timp, a spus președintele Radev. Mai important este că parlamentul se îneacă în scandaluri şi discursuri electorale, când există o muncă importantă de făcut.

Există declaraţii de genul „legile din cadrul Planului de Redresare sunt o prioritate”, însă acestea nu se mişcă, nici legile pentru Schengen nu se mişcă. Pentru prima dată în 11 ani, Bulgaria a primit sprijin clar şi o dată pentru Schengen – nu mai târziu de octombrie 2023.

Dar, pentru a profita din plin, este important ca cele două legi importante pentru Schengen – Legea anticorupţie şi Legea privind responsabilitatea procurorului general – să fie adoptate. Dacă acest parlament nu le va adopta, nu vom putea profita din plin de ceea ce s-a realizat pe teren diplomatic şi la cel mai înalt nivel politic”, a declarat președintele Bulgariei.

Citește și Gripa, un motiv de îngrijorare și în Bulgaria. Tulpinile H3N2 şi H1N1 sunt predominante în ţară!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...