Plenul Camerei Deputaţilor dezbate moţiunea iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu. A fost depusă de USR la data de 1 septembrie

Elena Avramescu 06.09.2022, 07:39
Plenul Camerei Deputaţilor dezbate moţiunea iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu. A fost depusă de USR la data de 1 septembrie

În cursul zilei de astăzi, Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu, iar votul urmează să fie dat miercuri. Această moţiunea simplă este numită „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”, fiind depusă de USR la data de 1 septembrie, chiar în prima zi a sesiunii parlamentare ordinare.

Moţiunea inițiată împotriva ministrului Energiei, dezbătută astăzi

„În conformitate cu articolul 112 din Constituţia României şi cu 189 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă înaintez moţiunea: România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”, a declarat liderul grupului Ionuţ Moşteanu.

Deputatul George Simion, lideurl AUR, a notat faptul că partidul pe care îl conduce susţine pe deplin acest demers. Se pare că orice zi în plus în care Virgil Popescu este ministru înseamnă „încă o oră de frig pe care românii o vor îndura la iarnă”.

„Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare. Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei, chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă”, găsim notat în document.

În plus, semnatarii nu sunt de acord cu schema de compensare şi plafonare a preţului energiei, concepută de Virgil Popescu, spunând că aceasta este o simplă şmecherie care a generat panică şi incertitudine.

Cum ar putea fi combatute efectele secetei din Romania
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

„Opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârşită de Virgil Popescu cu o seninătate inconştientă şi cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare şi de plafonare. În loc de predictibilitate, „SCHEMA” – căci acest guvern nu putea concepe decât o „schemă”, o „făcătură”, o „şmecherie” sau o „manevră”, a generat panică şi incertitudine.

A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă şi a slăbit securitatea energetică a României într-un context internaţional extrem de dificil. (…) Sloganul „SCHEMEI” puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ţinut minte: „Români, dormiţi liniştiţi! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!”, mai găsim notat în document.

În plus, USR mai mai este de părere că, în trei ani de mandat al ministrului Energiei, Virgil Popescu, România a ajuns de la o piaţă cu preţuri mici la energie la cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană, fiind într-o antiteză totală.

„În trei ani, palmaresul ministrului Popescu este de neegalat: zero MW noi de energie electrică puşi în producţie, 6.000 MW retraşi din producţie! Investiţiile sunt pe hârtie şi în poze electorale, dar, în realitate, ele lipsesc cu desăvârşire. Centrala de la Iernut zace neterminată încă din 2019. Peste câţiva ani o veţi vinde şi pe aceasta la fier vechi? Noi proiecte regenerabile zero. Şi lista poate continua.

În trei ani, domnule ministru, aţi propulsat România de la o piaţă cu preţuri mici la energie, cum ne spuneaţi chiar dumneavoastră în 2020, direct în fruntea clasamentului cu cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană! Sunteţi campionul falimentului – şi al celui economic, şi al celui moral!”, mai arată documentul.

În încheiere, USR a declarat că cetățenii români sunt sătuli de acest teatru al partidelor din coaliţie, criticându-l pe ministrul sărăciei energetice, însă nu încetează să voteze în continuare pentru rămânerea lui în funcţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...