Virgil Popescu, despre depozitele de gaz ale României: „Este o manipulare pe față”

Elena Avramescu 30.08.2022, 08:14
Virgil Popescu, despre depozitele de gaz ale României: „Este o manipulare pe față”

În contextul crizei generate de gazul rusesc, dar și a creșterii prețului acestuia, România nu pare să aibă motive reale de îngrijorare, cel puțin pentru următoarea perioadă, deoarece s-a aflat că în cursul zilei de luni, 29 august, țara noastră avea depozitele de înmagazinare a gazului umplute la capacitate de 72,5 la sută, ținând cont că ținta stabilită cu Uniunea Europeană era de 80 la sută până la începutul lunii noiembrie.

Depozitele de gaze ale României, umplute în proporție de 72,5 la sută

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a fost cel care a dat acest anunț, adăugând faptul că este de acord cu propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului, această măsură fiind necesară pentru a contracara o scumpire accelerată a electricității.

Se pare că România, alături de alte state membre UE, a fost de acord cu decuplarea celor două prețuri, iar ministrul Virgil Popescu a mai spus că în acest fel prețul energiei electrice poate să fie pus în siguranță de manipulările pe care Moscova le practică pe piața gazului și care duc la scumpiri artificiale.

„Cred că toți am văzut declarațiile unor oficialități din Federația Rusă care amenințau, practic șantajau, Europa, cu prețuri la gaz de 3.500, de 4.000, de 5.000 de dolari pe mia de metri cubi. Practic, ne spuneau cum o să ridice și cum o să manipuleze piața europeană Federația Rusă. Acest lucru trebuie să înceteze.

Noi, România, împreună cu colegii, ministrul energiei din Franța, ministrul energiei din Grecia, am propus încă din martie anul acesta să decuplăm acest preț al gazului natural, al energiei produse din gaze, de restul pieței, pentru că, de atunci am spus, este manipulare de piață, nu se poate să asistăm pasivi cum prețul gazului automat se regăsește și în prețul energiei, pentru că așa este.

Ați observat, cu cât a crescut prețul gazului pe bursele europene, cu atât s-a dus și prețul energiei pe piața zilei următoare, care este foarte sensibilă. Energia electrică se produce și din gaze și mă bucur de decizia de astăzi”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Digi24.

Rusia a făcut recent mai multe declarații, spunând că Nord Stream 1 are o defecțiune, după aceea că este în revizie, întă totul ar fi fost doar o manipulare a pieței pentru a putea fi crescut prețul gazului.

„Vine iarna, crește prețul, fiecare vrea să cumpere gaz și crește prețul. Evident, este o manipulare pe față, nici măcar o manipulare inteligentă. Ne putem pune la adăpost de această manipulare doar dacă decuplăm prețul gazului natural de prețul energiei electrice. Evident că rămâne o manipulare la prețul gazului natural, dar ați observat, depozitele din Germania au început să se apropie, au trecut de 75-76 la sută, depozitele din Europa au trecut și ele”, a mai spus ministrul energiei.

În plus, producția internă de gaze a României acoperă consumul curent și mai asigură o parte semnificativă din înmagazinarea gazelor pentru iarnă. În urmă cu zece zile, nivelul de încărcare a depozitelor ajunsese la 67 la sută, iar acum este de 72,5 la sută, un nivel considerat extrem de bun pentru perioada curentă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...