Planeta Saturn, așa cum nu ai văzut-o niciodată: de ce este specială „vecina” din Sistemul Solar

Gabriel Peneș 27.06.2023, 17:04
Planeta Saturn, așa cum nu ai văzut-o niciodată: de ce este specială „vecina” din Sistemul Solar

Planeta Saturn este renumită, în primul rând, pentru inelele sale. Gigantul gazos, de aproape nouă ori mai mare ca Pământul, a fost observat timp de două ore și jumătate, în timpul weekend-ului trecut, de către o echipă de specialiști care a folosit în acest scop Telescopul Spațial James Webb (JWST), ocazie cu care acesta a transmis primele imagini cu Saturn în toată măreția sa.

Planeta Saturn, așa cum nu ai văzut-o niciodată

Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter. Este un gigant gazos cu o rază medie de aproximativ nouă ori mai mare decât cea a Pământului și cu un interior compus, cel mai probabil, dintr-un nucleu de fier–nichel și rocă.

Dar majoritatea oamenilor disting planeta Saturn de celelalte prin cea mai faimoasă trăsătură a sa: sistemul său inelar proeminent, care este compus în mare parte din particule de gheață, cu o cantitate mai mică de resturi stâncoase și praf.

Pentru ochii noștri, atât planeta, cât și inelele arată luminate în mod egal, astfel încât atunci când Galileo Galilei a observat pentru prima oară sistemul, nu a putut să distingă între ele și nu și-a dat seama că sunt separate. Până și culorile lor sunt similare.

Totuși, Telescopul Spațial James Webb (JWST) operează cu lungimi de undă mai mari decât cele pe care le putem observa noi. El a transmis în weekend primele imagini cu planeta Saturn în toată splendoarea sa.

Planeta Saturn, așa cum nu ai văzut-o niciodată: de ce este specială
În imaginile luate de Telescopul James Webb, planeta Saturn e aproape invizibilă, în timp ce inelele sale strălucesc

Modul special în care apare în imagini

Telescopul și-a finalizat observațiile folosind sistemul Near-Infrared Camera (NIRCam), iar fotografiile sunt diferite în funcție de filtrul folosit.

Într-una dintre ele, planeta pare să nu se mai vadă, aproape dispărând în bezna cosmică, din cauza filtrului F323N, ce exclude lumina Soarelui mai mare de 3,3 microni și mai scurtă de 3,2 microni. Deși Saturn și inelele sale strălucesc în lungimi de undă de infraroșu apropiate, gama acestor lungimi este diferită.

Metanul absoarbe radiațiile în banda de lungimi de undă dintre cele două valori, făcând ca gigantul gazos să arate întunecat, atunci când respectivul filtru este folosit, scrie iflscience.com. Pe de altă parte, inelele reflectă radiația mai strălucitor, apărând dominante în imagine, de parcă ar fi izolate în spațiu.

Punctele albe ce apar pe imagini sunt doar radiații cosmice ce afectează calitatea fotografiilor, precum praful ce se depune pe lentilele telescopului, dar ele sunt eliminate în procesul de editare a imaginilor. Toate fotografiile pot fi văzute AICI.

Observațiile au fost făcute de o echipă coordonată de omul de știință Leigh Fletcher, de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. Cercetătorii speră să folosească datele obținute prin sistemul NIRCam pentru a afla mai multe despre inelele și sateliții lui Saturn.

O bună parte din timp, totuși, telescopul a fost îndreptat și către sistemul TRAPPIST-1, ”casa” a șapte planete alcătuite din roci, dintre care unele sunt considerate potențiale candidate pentru locuirea umană.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....