Planeta comparată de cercetătorii NASA cu Iadul. Arde continuu

Andra Daoud 02.06.2022, 11:02
Planeta comparată de cercetătorii NASA cu Iadul. Arde continuu

O planetă acoperită în totalitate cu lavă, care arde continuu, a intrat în atenția cercetătorilor de la NASA. Telescopul James Webb o va cerceta în amănunt pentru a analiza geologia sa. Planeta este comparată de mulți cu iadul biblic, datorită stării de ardere continuă. Aceasta se află la mică distanță de steaua pe care o orbitează și din acest motiv temperatura de la suprafața ei este atât de ridicată.

Planeta pe care cercetătorii o compară cu iadul

Planeta 55 Cancri este unul dintre corpurile stâncoase pe care telescopul spațial James Webb urmează să le exploreze. Văzută de la distanță, această planetă pare că arde continuu, fiind acoperită de lavă încinsă. 55 Cancri orbitează foarte aproape de steaua sa, asemănătoare soarelui, fiind la aproximativ 2,4 milioane de km de aceasta. Din acest motiv, planeta este comparată cu iadul biblic, fiind tot timpul într-o stare de ardere.

Planeta se învârtește în jurul stelei sale o dată la 18 ore, iar temperatura de la suprafața ei se estimează că depășește punctul de topire al celor mai multe tipuri de roci. Cercetătorii au presupus că planeta este blocată față de steaua ei, fiind poziționată întotdeauna cu o față spre Soare, însă există și teorii care susțin că zona cea mai fierbinte este ușor decalată.

„Imaginaţi-vă dacă Pământul ar fi mult, mult mai aproape de Soare. Atât de aproape încât un an întreg ar dura doar câteva ore. Atât de aproape încât gravitaţia ar bloca o emisferă într-o lumină permanentă arzătoare a zilei şi pe cealaltă într-un întuneric nesfârşit. Atât de aproape încât oceanele fierb, rocile încep să se topească, iar norii plouă lavă,” au spus specialiştii citati de ArcaMax.

Planeta comparata de cercetatorii NASA cu Iadul. Arde continuu
Planeta 55 Cancri se afla la o distanta foarte mica de steaua ei

Planeta este unică în sistemul nostru solar

Cercetătorii de la NASA au spus că această planetă este unică și că nu mai există alta care să ardă la fel, în sistemul nostru solar. Cercetările care urmează ar trebui să stabilească dacă planeta stă mereu cu aceeași parte orientată spre steaua ei sau se rotește, creând zi și noapte. Dacă ar fi așa, suprafața ei s-au încălzi și mai tare, s-ar topi și chiar s-ar putea vaporiza în timpul zilei.

Cei de la NASA mai spun că există o teorie potrivit căreia planeta ar avea o atmosferă dinamică și care transmite căldură în jur. Pentru a obține mai multe răspunsuri cu privire la ce se întâmplă pe această planetă, telescopul spațial James Webb ar putea fi trimis în două săptămâni, primele rezultate ale observației urmând să apară vara aceasta. Telescopul ar putea detecta o atmosferă a planetei, în cazul în care aceasta există.

Potrivit presei internaționale, vor fi două echipe de cercetători care vor analiza rezultatele, iar investigațiile vor oferi noi perspective care îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă cum era Pământul înainte, când era fierbinte, așa cum sunt aceste planete în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe