Plaje închise la Marea Neagră, la granița României. Risc de holeră și alte boli mortale transmise prin apă

Raluca Alexe 12.06.2023, 12:40
Plaje închise la Marea Neagră, la granița României. Risc de holeră și alte boli mortale transmise prin apă

Pericol la Marea Neagră, după inundațiile din Ucraina. Autoritățile din Odesa au interzis oamenilor să mai meargă la plajă din cauza apariției riscului de holeră.

Plaje închise din cauza riscului de holeră. Pericol pentru România

La 300 de kilometri de România, situația este alarmantă. Autortățile din Odesa au interzis oamenilor să mai facă baie în Marea Neagră, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer iar inundațiile au distrus zonele dimprejur.

Apele au năvălit și prin cimitire și au ucis mii de animale. Apele barajului au fost poluate și cu 150 de tone de ulei industrial, astfel că riscul desalinizării a crescut alarmant, potrivit experților. Organizația Mondială a Sănătății a emis și o avertizare în acest sens. Aceștia spun că riscul de holeră și alte boli transmise prin apă a crescut în Ucraina.

„Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De la prăbușirea barajului, ocupat pe malul stâng de ruși și pe cel drept de ucraineni, mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului Nipru. Zeci de mii de terenuri agricole au fost inundate și sute de case distruse. Din fericire, nu au existat și victime omenești în urma inundațiilor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe