VIDEO

Imensul baraj de pe fluviul Nipru a fost aruncat în aer. Inundații în Ucraina și pericol uriaș pentru toată Europa

Ana-Maria Tudor 06.06.2023, 10:54
Imensul baraj de pe fluviul Nipru a fost aruncat în aer. Inundații în Ucraina și pericol uriaș pentru toată Europa

Forțele ucrainene și ruse au confirmat distrugerea unui baraj imens construit în perioada sovietică în sudul Ucrainei, în zona controlată de ruși. Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, marți a avut loc această distrugere, iar apa a început să inunde câmpul de luptă.

Rușii susțin că armata ucraineană este responsabilă de incident

Update 6 iunie, ora 10.47. Barajul din regiunea Herson, care a fost aruncat în aer, este un element crucial de infrastructură, iar spargerea lui are efecte catastrofale. Pe lângă inundații, ruperea are impact major și asupra centralei nucleare de la Zaporojie, deoarece reactoarele sale nucleare sunt răcite cu apă care provine din acest baraj.

În acest sens, consilierul pe probleme de securitate al lui Volodimir Zelenski, Anton Gherashcenko, a prezentat un model computerizat al modului în care apa se va distribui în regiune, arătând că întreaga Crimee va rămână fără apă potabilă.

„Distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovka este o catastrofă tehnogenică, ecologică și umanitară teribilă. Consecințele distrugerii barajului centralei hidroelectrice de la Kakhovka au fost modelate anterior – acestea se regăsesc în materialul video.

Viitorul centralei nucleare din Zaporojie este, de asemenea, pus sub semnul întrebării. Apa pentru răcirea reactoarelor sale provine din rezervorul de apă Kakhovska. Este nevoie de opinia experților în această privință. Inundațiile rezultate în urma distrugerii pot duce la numeroase decese. O mulțime de oameni își vor pierde casele, deoarece locuințele ar putea fi inundate. Evacuarea în masă a început deja.

Este o catastrofă ecologică – zeci de mii de tone de pești și o biosferă unică vor muri. Cuiburile a milioane de păsări din zonele umede de pe malul stâng al râului Nipru au fost inundate. Canalul din nordul Crimeei se va usca acum și va rămâne uscat pentru o lungă perioadă de timp. Oamenii din sud și din Crimeea vor rămâne fără apă potabilă”, a transmis consilierul lui Zelenski.

Conform declarațiilor, armata rusă afirmă că forțele armate ucrainene au atacat barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, ducând la distrugerea aproape completă a barajului și a centralei hidroelectrice Kakhovka. În schimb, ucrainenii acuză Rusia că a aruncat în aer barajul pentru a opri contraofensiva lor. Această zonă reprezintă un punct strategic vital de pe râul Nipru și reprezinta o legătură importantă cu regiunea Crimeea.

De la începutul războiului, atât guvernul ucrainean, cât și Kremlinul au subliniat importanța strategică a acestui baraj pentru Crimeea, regiunea fiind dependentă de el pentru aprovizionarea cu apă.

Ucrainenii au adus acuzații că rușii au plasat explozivi în baraj cu câteva luni în urmă și i-au lăsat acolo în vederea detonării ulterioare, în momentul în care ar fi considerat acest lucru oportun. Dacă acest baraj ar fi distrus, ar putea provoca inundații devastatoare în regiunea Herson, iar multiple localități pot fi afectate.

Serie de explozii in jurul barajului

Barajul are o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 kilometri și a fost construit în anul 1956 pe râul Nipru. El face parte din complexul hidroenergetic Kahovka și are capacitatea de a reține 18 kilometri cubi de apă, care este utilizată și pentru aprovizionarea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, dar și pentru a alimenta centrala nucleară Zaporojie, care se află, de asemenea, sub control rusesc.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuza în urmă cu ceva timp că forțele ruse au minat barajul critic pe râul Nipru, în sudul regiunii Herson, precum și centrala hidroelectrică adiacentă, conform informațiilor prezentate de CNN.

„Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice de la Kahovka”, a declarat Zelenski, în cadrul unei intervenții prin videoconferință în fața Consiliului Europei, la vremea respectiva.

Zelenski își făcea griji ca dacă barajul ar exploda, ar rezulta o inundație rapidă care ar afecta orașul Herson și peste 80 de așezări din zonă.

De la începutul conflictului, atât guvernul ucrainean, cât și Kremlinul, au afirmat în repetate rânduri că fiecare parte ar putea distruge barajul din cauza importanței strategice pe care acesta o are în regiunea Crimeea, care depinde de baraj pentru aprovizionarea cu apă. Însă acum când explozia s-a produs deja, părțile se acuză reciproc.

Urmăriți Impact.ro și pe