Pilot rus capturat de armata ucraineană. El a mărturisit ce ordine a primit de la superiori. „Cred că am pierdut acest război”

Beatrice Dumitru 12.03.2022, 11:38
Pilot rus capturat de armata ucraineană. El a mărturisit ce ordine a primit de la superiori. „Cred că am pierdut acest război”

Ucraina luptă cu toate forțele împotriva Rusiei. După ce a anunțat că a ucis trei generali de top ai armatei de la Moscova, Kievul a capturat și mai mulți soldați ruși. Unul dintre aceștia, un pilot, a mărturisit că a executat trei zboruri deasupra teritoriului Ucrainei, iar în timpul unui dintre ele a aruncat patru tone de bombe de aviație asupra unor case.

Mărturia pilotului capturat

Armata ucraineană a capturat un pilot rus. Acesta a spus că soldații din Rusia au fost notificați de comandament că vor participa la acțiuni militare în Ucraina încă din ianuarie 2022, într-o perioadă în care se pregăteau pentru ofensivă sub pretextul desfășurării unor exerciții.

De asemenea, el a recunoscut într-o înregistrare video că i s-a ordonat să bombardeze ținte civile, iar în timpul celui de-al treilea zbor deasupra Ucrainei avea la bord 4 tone de bombe de aviație puternic explozive. Pilotul, care a spus că îl cheamă Maxim Krishtop, a povestit cum a aflat de ordinele superiorilor săi, pe care le-a îndeplinit înainte de a fi doborât pe 6 martie și capturat de forțele ucrainene.

„În procesul de finalizare a sarcinii, mi-am dat seama că ținta nu erau instalațiile militare inamice, ci clădirile rezidențiale, oameni pașnici. Dar am executat ordinul”, a mărturisit Krishtop, locotenent colonel și comandant adjunct al Regimentului 47 de Aviație, notează Newsweek.


Pilotul și-a cerut iertare

Pilotul a mai afirmat că a efectuat trei misiuni de bombardare în Ucraina, dintre care unele au implicat desfășurarea FAB-500, bombe din era sovietică lansate aerian cu un focos puternic exploziv.

Recunosc enormitatea crimelor comise de mine. Vreau să cer iertare întregului popor ucrainean pentru nenorocirea pe care i-am adus-o. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a pune capăt acestui război cât mai repede posibil și pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru acest genocid al ucrainenilor. De asemenea, îndemn tot personalul militar al Federației Ruse să înceteze să comită crime militare împotriva poporului pașnic al Ucrainei. Cred că am pierdut deja acest război”, a spus pilotul.

Maxim Krishtop a apărut alături de alți trei ofițeri ruși pe care Ucraina susține că i-a capturat și care au fost aduși să vorbească în fața presei. Moscova a acuzat Kievul că maltratează prizonierii și aceștia vorbesc deoarece sunt constrânși, afirmație negată de Ucraina.

Săptămâna trecută, o filmare arăta un prizonier de război rus care susținea că armata Rusiei își împușcă propriii răniți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...