Peste 2 milioane de români ar putea fi afectați de concedieri sau tăieri salariale. ”Singura soluție de a evita criza”

Cristian Cojocaru 20.11.2020, 11:37
Peste 2 milioane de români ar putea fi afectați de concedieri sau tăieri salariale. ”Singura soluție de a evita criza”

Un responsabil din BNR, afirmă că situația economică arată din ce în ce mai mult cu cea din timpul crizei financiare. Astfel că, peste 2 milioane de români ar putea fi afectați de concedieri sau tăieri salariale. O alternativă a acestei măsuri, este reducerea numărului de bugetari.

Peste 2 milioane de români ar putea fi afectați de concedieri sau tăieri salariale

Economistul-șef al BNR, consideră că este anormal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât cel din sectorul privat, mai ales că statul se împrumută pentru a plăti pensii și salarii. Comisia Europeană a cerut monitorizarea atentă a situației economice din România dar și ale altor 11 state membre. Economistul BNR, Valetin Lazea preconizează că peste 2 milioane de români ar putea fi afectați de concedieri sau tăieri salariale. O variantă ar fi reducerea salariilor bugetarilor cu 20%.

 „O soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat” – afirmă Valentin Lazea.

Situația actuală devine din ce în ce mai similară cu cea din 2010. La acea vreme, Traian Băsescu anunța ca măsuri, reducerea pensiile cu 15% și ale salariilor bugetarilor cu 25%. Și în acest an, la fel ca în 2010, Guvernul anunță un deficit bugetar de 9,1%. Astfel că, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor a anunțat un deficit bugetar de cinci miliarde de lei.

Potrivit Comisiei Naționale de Strategie, anul acesta, scăderea economică este de 4,2%, deși anterior fusese estimată la 3,8%, în ciuda a ceea ce afirmă Klaus Iohannis, și anume o revenire a economiei.

Economia își revine, dar finanțele publice au rămas puțin în urmă și pentru a putea onora toate plățile, salarii, pensii, programe de sprijin în economie, este nevoie de bani și această nevoie de bani a crescut un pic – trebuie să recunoaștem, un pic – deficitul, dar sunt bani bine investiți.” – declara Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu este de părere că nu se poate ignora criza de deficit cu care România se confruntă încă de anul trecut. Tot dumnealui, afirmă că, acest deficit se va întinde și pe următorii ani, iar cum vom ieși din ea, momentan este un mare semn de întrebare. Momentan, nimeni nu se așteaptă la decizii dure înaintea alegerilor, potrivit observatornews.ro .

Vor fi modificate legi pentru a ”înrola” în REVISAL toți bugetarii

Potrivit anunțului făcut de către Violeta Alexandru, actualul Ministru al Muncii, aceasta va începe demersurile de a introduce în REVISAL toți angajații statului. Astfel că, pentru a putea pune în practică acest plan, va fi nevoie de modificare anumitor legi. În momentul de față nu există o bază de date care să centralizeze toți angajații statului.

Urmăriți Impact.ro și pe