Pescuitul, interzis în România. Sancţiuni dure pentru pescarii care nu respectă legea

Stan Filon 04.04.2022, 20:57
Pescuitul, interzis în România. Sancţiuni dure pentru pescarii care nu respectă legea

Pescuitul va fi interzis în România, după cum au anunța autoritățile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv. Perioada de prohibiție la pescuit durează timp de 60 de zile, timp în care se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic.

Pescuitul, interzis în România

„Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv.

Pescuitul, interzis in Romania
Pescuitul, interzis in Romania

Ce pedepse primesc braconierii

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie -7 iunie inclusiv”, se specifică în comunicatul oficial.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008, privind pescuitul şi acvacultura, următoarele fapte constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă penală şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani:

  • pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit;
  • pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală.

Faptele de Braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Sancțiunea include confiscarea uneltelor, ambarcaţiunilor de pescuit, mijloacelor de transport, armelor de foc şi altor bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor. Mai mult decât atât, bunurile rezultate din săvârşirea infracţiunilor şi contravenţiilor, constând în peşte, icre, alte vieţuitoare şi produse acvatice, sunt, de asemenea, confiscate urmând să fie valorificate în condițiile legii, contravaloarea făcându-se venit la bugetul de stat”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Un astfel de caz a fost descoperit recent de oamenii legii, în județul Sibiu. După o pândă de 24 de ore, voluntarii unei asociații, împreună cu polițiștii, au reușit să prindă în flagrant delict doi pescari care au scos din râul Olt nu mai pușin de 150 de kilograme de pește, din speciile somn, plătică și biban. Aceștia au rămas fără întreaga pradă, dar și fără plasele de un kilometru, cât și fără barca cu care au comis infracțiunea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...