Persoanele vaccinate ar putea renunţa la măştile de protecţie? Valeriu Gheorghiță spune clar

Ana Anitoiu, Ioana Nechifor 31.03.2021, 23:15
Persoanele vaccinate ar putea renunţa la măştile de protecţie? Valeriu Gheorghiță spune clar

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 ar putea renunţa la măştile de protecţie? Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare în România, a răspuns, miercuri, la această întrebare, făcând referire la o declarație pe care a făcut-o directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii.

Valeriu Gheorghiță, despre renunțarea la măștile de protecție

Medicul Valeriu Gheorghiță a răspuns la această întrebare în contextul în care directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a anunțat că persoanele care au făcut ambele doze de vaccin anti-COVID-19 nu transmit coronavirusul aproape niciodată. Mai multe detalii despre studiul ce a avut această concluzie, AICI!

”Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor, cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat. Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Persoanele vaccinate ar putea renunta la mastile de protectie? Valeriu Gheorghita spune clar
Masti de protectie

Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă

CDC a dat o serie de recomandări pentru persoanele vaccinate cu ambele doze, aflate la peste două săptămâni de la imunizarea completă. Conform acestora, în spații închise, un număr mic de persoane imunizate pot renunța la măsurile de siguranță, deoarece riscul de a se infecta cu coronavirus este foarte scăzut. Totuși, medicul Valeriu Gheorghiță a tras un semnal de alarmă pentru românii care au primit și rapelul.

”Vorbim de o recomandare a CDC, centrul american. În momentul de față, Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut o precizare în acest sens, așa încât, ținând cont și de faptul că vorbim și de alte tulpini, de alte variante virale circulante, cred că la acest moment este prudent, fiind în plină ascensiune a valului 3, să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la creșterea numărului de cazuri. Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem în siguranță”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre cine ar putea renunța la masca de protecție

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că ar putea renunța la masca de protecție, la un moment dat, acele persoane care au fost vaccinate cu ambele doze și care nu se află în categorie de risc. În plus, coordonatorul campaniei naționale de imunizare a punctat că pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să fie așteptată o decizie la nivelul întregii țări.

”În ceea ce privește renunțarea la aceste măsuri de prevenție strict la persoanele care sunt vaccinate și care nu au un profil medical la risc de a dezvolta o formă severă, care nu sunt imunodeprimați, aici, cred că punctual putem adopta aceste măsuri la un moment dat, dar trebuie să așteptăm o decizie la nivel național pentru acest lucru”, a mai spus coordonatorul național al campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...