Valeriu Gheorghiță a anunţat când începe vaccinarea copiilor de peste 12 ani, în România

Iancu Andreea, Ioana Nechifor 31.03.2021, 19:31
Valeriu Gheorghiță a anunţat când începe vaccinarea copiilor de peste 12 ani, în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat când ar putea începe vaccinarea copiilor de peste 12 ani în țara noastră. Precizările medicului vin în urma anunțului făcut de concerul Pfizer/BioNTech, care a ajuns la concluzia că vaccinul produs de cele două companii au o eficiență de 100% în cazul copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani.

Când începe vaccinarea copiilor de peste 12 ani, în România

În cursul zilei de astăzi, grupul farmaceutic care a reunit două companii importante, Pfizer și BioNTech, a anunțat că studiile efectuate pe grupa de vârstă 12-15 ani ar putea aduce vești bune și pentru copii. Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar putea fi făcută și în cazul copiilor de peste 12 ani, testele concernului americano-german relevând faptul că serul produs de ei are eficiență de 100% în cazul celor mici. În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare din România ia deja în considerare vaccinarea celor mici în perioada următoare.

Data la care ar putea începe vaccinarea celor mici
Data la care ar putea începe vaccinarea celor mici

Pentru că imunizarea copiilor de peste 12 ani are nevoie de autorizație din partea Agenției Europene pentru Medicamente, vaccinul anti-Covid ar urma să intre în procesul firesc pentru aprobare, fiind autorizat cel mai probabil în următoarele două luni, potrivit informațiilor oferite de Valeriu Gheorghiță la Digi 24. De asemenea, companiile producătoare speră ca procesul de vaccinare pentru copii să debuteze înainte de începutul noului an școlar, în toamnă. Totodată, concernul recunoaște că a început un studiu care privește inclusiv grupa de vârstă 6 luni – 11 ani. 

Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune. Ne așteptăm ca în următoarele două luni atât FDA (agenția americană pentru medicamente), cât și agenția europeană a medicamentului să acorde autorizarea de punere pe piață și pentru această categorie de vârstă și foarte probabil că din al treilea trimestru al acestui an vom putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă, așa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat și la grupa de vârstă de peste 12 ani, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ce reacții adverse au fost semnalate la copiii de peste 16 ani

Pentru că este cunoscut deja faptul că cei mici reprezintă vectorii de transmitere a bolii în comunitate, vaccinarea copiilor ar putea fi un nou pas către limitarea răspândirii acestei infecții cu SARS-CoV-2 și practic ar crește speranța că pandemia se apropie de final.

Va fi un avantaj suplimentar în special pentru copiii care sunt în evidență, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică. În al doilea rând, în lumina noilor date, practic putem să avem o șansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecții în rândul populației și implicit la limitarea consecințelor pandemiei, a subliniat medicul.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre reacțiile adverse semnalate la copii
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre reacțiile adverse semnalate la copii

În privința reacțiilor adverse înregistrate la copii, serul pare să fi cauzat reacții obișnuite în cazul grupei de vârstă peste 16 ani. Mai bine de 80% dintre raportări s-au referit la disconfort local, tumefacție sau durere locală, existând mai puține reacții adverse sistemice.

Profilurile de siguranță și tolerabilitate (în cazul copiilor) au fost foarte bune și sunt perfect superpozabile peste reacțiile adverse înregistrate la grupa de vârstă de peste 16 ani și anume 80 la sută dintre reacțiile adverse raportate au fost cele la locul de administrare, cu disconfort local, tumefacție, durere locală. Au fost, sigur, și reacții sistemice, cu stare de oboseală, cu durere de cap, febră, frisoane și dureri articulare. Practic, este același profil de siguranță, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Doza administrată copiilor va fi aceeași cu cea pentru adulți

Specialistul a mai făcut referire și la cantitatea de ser care ar urma să fie injectată copiilor de peste 12 ani în cadrul vaccinării. Valeriu Gheorghiță a menționat că aceasta va fi în aceeași doză ca și la adulți, de 0,3 ml, astfel că metoda de administrate se va păstra aceeași și în cazul celor mici.

Practic, putem să continuăm și să includem și această grupă de vârstă (în campania de vaccinare – n.r.), după ce vom avea autorizarea de punere de piață, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...