Pensii și asigurare de sănătate pentru cei care asigură servicii la domiciliu. Raluca Turcan: „Prestatorul nu plătește nimic din banii pe care îi câștigă”

Gabriela del Pupo 29.03.2022, 13:33
Pensii și asigurare de sănătate pentru cei care asigură servicii la domiciliu. Raluca Turcan: „Prestatorul nu plătește nimic din banii pe care îi câștigă”

Legea activităților casnice, care asigură pensii și servicii medicale pentru cei care prestează muncă la domiciliu fost votată astăzi de Camera Deputaților. Scopul inițiativei este de a reduce munca la negru dar și de a echilibra situația în ceea ce privește numărul real de șomeri din România.

„Să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate”

Inițiativa a venit din partea Ministerului Muncii, în mandatul Ralucăi Turcan, iar aceasta a punctat votul de astăzi asigurându-i pe cei care vor fi vizați de proiect că nu trebuie să plătească din câștigurile pe care le realizează aceste contribuții. De altfel, prin această lege, mulți lucrători vor putea intra în legalitate.

Raluca Turcan spune că aceste servicii vor putea:

  • să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice;
  • să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate. Cei care muncesc în activități necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asigurați! Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă și nu vor fi puși pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. În zonele cu persoane care au competențe/abilități digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală!  În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziționează și preschimbă prin operatori de servicii publice. S-a speculat că îi punem pe oameni să plătească în plus contribuții și impozitul.

Practic cei care vor să fie în sistemul de asigurări de sănătate sau să se asigure că au o contribuție la cel de pensii trebuie să impună taxe suplimentare pentru serviciile pe care le prestează. Suma însă nu este comparabilă cu cea a taxelor plătite de angajator pentru un angajat.

  • prestatorul nu plătește nimic din banii pe care îi câștigă;
  • contribuțiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activități și sunt operaționalizate de către Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă;
  • efortul financiar nu este mare. Dacă astăzi cineva primește 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plătește 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat și are contribuție la pensie.

Gradinarii vor putea primi tichete de munca

Beneficiarii vor plăti costul contribuțiilor

Valoarea unui tichet de activități casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi cel care asigură serviciul respectiv este cel negociat cu beneficiarul. Ca și în cazul voucherelor de vacanță, de tichete pot beneficia și angajații, sub formă de primă sau bonus.

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziționării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puțin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, din bugetul asigurărilor pentru șomaj și în limita fondurilor alocate cu această destinație.Pot fi prestatori casnici inclusiv șomerii indemnizați şi neindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizație de șomaj sau la venitul minim garantat.

Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM. Foarte important este că acest proiect de lege face parte din Componenta 13– Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma:”Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiție prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).” a mai transmis fostul ministru al Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...