EXCLUSIV

Documentul care arată că pensiile și alocațiile românilor sunt în pericol! Avem dovada în scandalul uriaș dintre Raluca Turcan și Florin Cîțu. EXCLUSIV

Iancu Andreea 23.11.2021, 15:36

Un nou scandal macină cariera politică a premierului demis Florin Cîțu, în contextul negocierilor pentru noul Executiv și al problemelor apărute recent în legătură cu lipsa fondurilor pentru plata pensiilor și alocațiilor românilor. În timp ce liderul liberalilor este intens acuzat pentru decizia de a bate palma cu social-democrații pentru formarea noului Guvern, Ministrul Muncii, Raluca Turcan lansează critici dure la adresa șefului PNL cu privire la bugetul pentru asistența socială. În timp ce Florin Cîțu pasează responsabilitatea la minister pentru lipsa banilor pentru pensiile și alocațiile românilor, ministrul Turcan se apără în baza unor documente oficiale pe care le prezentăm în exclusivitate pentru impact.ro.

Pensiile și alocațiile românilor, în pericol de neplată pe final de an. Documentul care confirmă acest scenariu

Situația politică din România devine pe zi ce trece mai tensionată. Deși lupta se dă între principalele partide PNL și PSD, care negociază de zile bune pentru formarea unui nou Guvern, românii sunt cei care ajung, de fapt, să plătească pentru acest haos politic. Recent, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit cu o veste neașteptată pentru cetățenii care primesc indemnizații sociale. În timp ce mulți dintre ei așteptau majorările promise pentru începutul anului viitor, se pare că nu vor fi plătite la timp nici pensiile și nici alocațiile pentru lunile noiembrie și decembrie, fiind în pericol și alte indemnizații sociale.

Ar fi nevoie de vreo 3 miliarde de lei până la final de an. 5 milioane de pensionari riscă să nu își încaseze pensiile în decembrie, dacă banii nu sunt acordați până pe 24 noiembrie. Din cele 3 mld. de lei, 770 de milioane sunt necesare pentru pensii. Pentru salariile bugetarilor din Ministerul Muncii, mai este nevoie de 6,3 milioane de lei, iar pentru șomaj 4,2 milioane de lei. Pentru alocații, e nevoie de 660 de milioane de lei, a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.

Rectificarea bugetară din luna august, incriminată pentru lipsa fondurilor

Întreaga problemă a pornit de la rectificarea bugetară din luna august, în care Florin Cîțu a decis să reducă bugetul alocat Ministerului Muncii. Raluca Turcan a semnalat lipsa banilor pentru indemnizațiile sociale. Din bugetul ministerului, după rectificarea din august, au fost luați 3 miliarde de lei.

Acum două sau trei săptămâni i-am cerut premierului sa găsească soluție pentru ca el a luat la rectificare banii care îmi trebuiau pana la finalul anului, afirma Raluca Turcan.

Solicitările de rectificare bugetară, fără răspuns

Ministrul îl acuză pe premier că este „dispus să joace la poker până şi banii de pensii”, semnalând printr-o serie de documente, prin care se solicită o nouă rectificare bugetară, că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor și alocațiilor românilor la final de 2021.

De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pt că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook, spune Turcan.

O adresă redactată către Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, și transmisă în data de 29 octombrie, explică situația de la nivelul Ministerului Muncii și propune suplimentarea sumelor alocate indemnizațiilor sociale. În plus, se atrage atenția asupra urgentării unei rectificări bugetare în cadrul instituției, astfel încât să se poată acoperi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor sociale.

Precizăm că suma de 1.092.462 mii lei trebuie asigurată cu celeritate, astfel:

– 323.000 mii lei până la data de 17.11.2021 pentru a putea fi repartizate Caselor Teritoriale de Pensii pentru plata tranșei I aferentă lunii decembrie care se plătește către CN Poșta Română până pe data de 25 noiembrie.

– 769.462 mii lei sunt necesari până la 30 noiembrie 2021 pentru a putea fi repartizați Caselor Teritoriale de Pensii în luna decembrie conform convenției cu CN Poșta Română, se arată în adresa transmisă de la Ministerul Muncii către Ministerul de Finanțe, în data de 29 octombrie.

Dovada că pensiile și salariile românilor sunt în pericol, în urma scandalului dintre Raluca Turcan și Florin Cîțu
Fragment din propunerea de rectificare bugetară

În urma lipsei de răspuns, Ministerul Muncii a transmis o nouă adresă, ce poate fi consultată în galeria foto de mai sus, în data de 22 noiembrie, prin care se solicită urgentarea suplimentării bugetului instituției pentru acoperirea fondurilor necesare plății indemnizațiilor sociale. Deocamdată, premierul demis Florin Cîțu răspunde cu o replică acidă la adresa avertizărilor Ralucăi Turcan.

Tensiuni între Raluca Turcan și Florin Cîțu. Cum îi răspunde premierul demis

În ciuda faptului că Ministrul Muncii l-a susținut pe Florin Cîțu pentru șefia PNL, între cei doi politicieni au izbucnit tensiuni pe fondul negocierilor pentru noul Executiv. Ministrul Turcan, care nu a fost inclus în discuțiile cu PSD pentru formarea Guvernului, susținea cu dezamăgire că mandatul premierului demis a fost unul lipsit de coerență, fără viziune și soluții, acuzându-l pe Florin Cîțu de urmărirea propriilor jocuri. 

Din tot ce am citit în presă, nu am văzut nicio idee politică, de viziune, de la negociatorii partidului pe care să o vedem transpusă în avantajul politic al PNL! PSD-ul v-a dat în fiecare zi teme, la care voi reacţionaţi. Este puţin spus că s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Câţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului. Florin, iţi imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toţi se prind, îţi garantez. NIMIC din ce ai spus până acum, tu, preşedintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un şir de minciuni. Şi nu numai de minciuni dar şi de lipsă de responsabilitate, afirma Raluca Turcan.

Întrebat despre semnalul tras de ministrul Muncii cu privire la lipsa banilor pentru pensii din 26 noiembrie, Florin Cîțu a răspuns în termeni duri.

Este ministrul Muncii. Să-și asume dacă nu mai sunt bani de pensii, a menționat premierul.

Raluca Turcan ii răspunde lui Florin Citu după ce acesta îi cere asumarea faptului că pensiile nu vor putea fi plătite la timp și, cel mai probabil, nici majorate de la începutul anului viitor, arătând cele două adrese prin care solicita rectificarea bugetului. Rămâne de văzut ce soluții vor fi găsite astfel încât disputele politice din PNL să fie curmate, iar românii să beneficieze de drepturile lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...