Pensia pe care o vei primi dacă ai fost angajat mai puţin de 15 ani. Cât trebuie să cotizezi

Ioana Bucur 16.07.2021, 19:48
Pensia pe care o vei primi dacă ai fost angajat mai puţin de 15 ani. Cât trebuie să cotizezi

Care este pensia pe care o vei primi dacă ai fost angajat mai puțin de 15 ani. Autoritățile au o soluție pentru românii aflați în această situație. Cât trebuie să cotizezi, de fapt.

Pensia pe care o vei primi dacă ai fost angajat mai puţin de 15 ani

Statul are o soluție pentru românii care au fost angajați mai puțin de 15 ani. Astfel, salariații care au cotizat ce puțin un deceniu vor putea beneficia de o pensie minimă, a cărei valoare se va stabili în funcție de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, la care se mai adaugă câte un procent din acesta pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare.

Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

Potrivit prevederilor din noua Lege a Pensiilor, în cazul românilor cu o vechime în muncă mai mică de zece ani, dar care au grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară.

Pensia pe care o vei primi dacă ai fost angajat mai puţin de 15 ani

Salariații din industria de producție de energie vor ieși mai devreme la pensie

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru completarea unui alineat şi modificarea unui articol din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În urma modificărilor, angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor putea ieși la pensie mai devreme.

Vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.

„Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”, mai indică legea promulgată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...