Care este greșeala majoră care te lasă fără pensie. Mulți o comit, fără să își dea seama cât de grave pot fi consecințele. Toți românii trebuie să afle ce nu trebuie să facă după o anumită vârstă.
Munca după ieșirea la pensie, mai ales în cazul celor care s-au pensionat anticipat, devine din ce în ce mai dificilă, în România. Cu toate că veniturile sunt, de cele mai multe ori, prea mici pentru a putea asigura un trai decent, oamenii trebuie să știe că nu mai pot avea statutul de salariat, altfel, riscă să rămână fără pensie.
Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la articolul 114, în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă atunci când „pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale”, realizează venituri lunare din salarii sau din funcții elective, notează Avocatnet.
Legea spune că, după prima lună în care o persoană care s-a pensionat anticipat se angajează, i se va întrerupe automat plata pensiei. Trebuie precizat că în textul de lege sunt menționate toate contractele individuale de muncă, ceea ce înseamnă că și cei care se angajează cu jumătate de normă (part-time) și cei care ar lucra cu normă întreagă (full-time) rămân fără posibilitatea de a încasa pensia.
Articolul 118 din actuala lege a pensiilor prezintă și unele situații excepționale în care românii care au ieșit la pensie își pot completa veniturile. Documentul stabilește că, printre alții, beneficiarii pensiilor anticipate sau anticipate parțial pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente (dar nu și cele obținute în baza unui contract individual de muncă), activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Codul fiscal definește activitatea independentă menționată mai sus ca orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin patru dintre următoarele criterii: