SPECIAL

Patru ipoteze conform cărora s-ar încheia războiul din Ucraina

Dan Mlădinoiu 04.04.2022, 13:28
Patru ipoteze conform cărora s-ar încheia războiul din Ucraina

După cinci săptămâni în care iadul dezlănțuit de armata rusă în Ucraina face ravagii extreme, politicieni, strategi militari, oameni cu expertiză în domeniul conflictelor armate au emis patru posibilități potrivit cărora armele să nu mai decidă.

Invazia ordonată de către forțele ruse a provocat cea mai gravă criză de securitate a Europei din ultimele decenii. În timp ce majoritatea analizelor se concentrează, pe bună dreptate, pe situația imediată, este la fel de important să se prognozeze multiplele posibilități și rezultatele posibile ale confruntării de lângă țara noastră. Anticiparea incertitudinilor aduse de acest război este un pas esențial către rezolvarea cu succes a posibilelor sale consecințe.

Cum s-ar putea opri conflictul militar din Ucraina

Au fost emise patru modalități plauzibile prin care s-ar pune capăt luptelor crâncene. Iată cum apar ele în viziunea unor specialiști.

Un miracol pe Nipru

Susținută de ajutorul defensiv din partea statelor NATO, rezistența militară și civilă a Ucrainei a depășit așteptările, oprind ofensiva Moscovei. Astfel, a fost posibil ca Vladimir Putin să nu răstoarne guvernul democratic de la Kiev și să stabilească un regim marionetă. Determinarea și rezistența acerbă ucrainene s-au dovedit, cel puțin până acum, ca fiind de o importanță majoră.

Cu fiecare zi, devine evident pentru Kremlin că Rusia va plăti un preț exorbitant pentru nechibzuința sa-inclusiv perspectiva unei confruntări lungi și costisitoare în Ucraina, împreună cu colapsul economic și izolarea diplomatică. Ucraina rămâne o democrație suverană, în timp ce pierderile Moscovei accelerează nemulțumirea internă care a început deja să apară în toată Rusia. Putin a început să se concentreze asupra amenințărilor interne tot mai mari la adresa puterii sale. Între timp, NATO se bucură cu o situație de securitate îmbunătățită, pe măsură ce Rusia suferă înfrângeri.

Cu toate acestea, securitatea europeană nu revine la status quo-ul de dinainte de război. Războiul a curmat mii de vieți de ambele părți, lăsând în urma lui răni adânci. Chiar dacă democrația ucraineană va rămâne intactă, vecinul ei încă primejdios se confruntă cu un viitor incert, cu peisajul politic rusesc aflat într-un punct critic. Un autoritarism aflat în creștere sub Putin, va determina în mare măsură modul în care Rusia se va comporta cu restul lumii.

Patru ipoteze conform cărora s-ar încheia războiul din Ucraina
Atacurile forțelor armate ruse au provocat distrugeri masive în orașele ucrainene

O mlaștină

După săptămâni sau luni de lupte intense, Rusia reușește să răstoarne guvernul Ucrainei și să instaleze un regim marionetă. Cu toate acestea, nici forțele armate ale Ucrainei, nici populația sa nu sunt pregătite să se predea. Departe de asta. În schimb, populația ucraineană organizează o insurgență largă, bine înarmată și bine coordonată împotriva invadatorilor. Deși forțele armate regulate ale Ucrainei sunt diminuate în timp și, deși orașe importante precum Kievul sunt ocupate, victoria Rusiei este una fragilă.

Repetând un tipar văzut în altă parte a lumii, riposta ucraineană impune Rusiei un tribut uman și financiar semnificativ, astfel încât invadatorii sunt forțați să dedice resurse sporite pe o perioadă mult mai lungă de timp decât cea anticipată inițial. Problema rușilor este agravată de sprijinul extern al țărilor NATO, ce oferă asistență defensivă foarte robustă, rezistenței ucrainene. Conflictul secătuiește financiar Moscova, forțând-o să se retragă.

Putin și elitele ruse realizează că au propriul lor „moment Brejnev”, fiind depășiți în urmărirea obiectivelor maximaliste în Ucraina. Așa cum fostul lider URSS, Leonid Brejnev, și-a condus țara sa într-o lungă și costisitoare campanie în Afganistan, Rusia duce din nou un război incert în mlaștina proverbială care a cuprins multe state puternice de-a lungul istoriei. În percepția majorității lumii, Rusia a devenit un stat paria. Ucraina ar putea fi devastată, însă prestigiul lui Putin are de suferit, iar poziția sa internă devine precară. Deoarece conducătorii din jurul său se îndoiesc de judecata lui. Pe deasupra, populația își exprimă furia față de situația economică a țării și poziția ei globală redusă.

O nouă Cortina de Fier

Ucraina se prăbușește în cele din urmă sub greutatea invaziei ruse. În ciuda opoziției intense, forțele ruse reușesc să preia controlul asupra țării prin folosirea unor arme și tactici dintre cele mai grele. Rezistența împotriva unui guvern marionetă instalat de Putin este înăbușită cu o forță brutală și nu se dovedește suficient de puternică pentru a reprezenta o provocare semnificativă forțelor invadatoare care rămân în Ucraina. O nouă Cortina de Fier apare în Europa de Est, peste granițele Statelor Baltice în nord prin cele ale Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României în sud.

În timp ce Rusia se confruntă cu costuri economice imense, Putin își consolidează puterea în interior, lichidând disidența internă. NATO este mai unită în fața unei Moscove încurajate, dar este nevoită să accepte că are opțiuni foarte limitate pentru a contracara pierderea Ucrainei. În urma crizei, Suedia și Finlanda se alătură Alianței pentru a-și consolida securitatea împotriva planurilor revanșarde ale Kremlinului.

Ca și în cazul primei Cortine de Fier, noua schismă din Europa ar aduce o listă de pericole și incertitudini. Trupele NATO și cele rusești proaspăt divizate s-ar privi peste o frontieră militarizată, ridicând din nou perspectivele unui conflict accidental sau proiectat. Crizele de securitate intermitente curg, pe măsură ce Rusia lansează în mod repetat agresiuni militare suplimentare și operațiuni hibride mult mai aspre împotriva NATO.

Patru ipoteze conform cărora s-ar încheia războiul din Ucraina
Scenariul unui război Rusia-NATO, cea mai sumbră variantă de încheiere a conflictului din Ucraina

Un război NATO-Rusia

Cel mai primejdios scenariu pentru viitorul Europei și al ordinii globale este acela în care conflictul din Ucraina pregătește scena unui conflict militar direct între Alianță și Rusia. Există mai multe căi către un astfel de rezultat. De pildă, NATO ar putea decide să-și intensifice implicarea în Ucraina, încercând o zonă de excludere a zborurilor sau o altă formă de intervenție directă. Deocamdată, Statele Unite și alți aliați NATO au respins implementarea unui astfel de demers aerian, dar acest calcul s-ar putea schimba dacă Rusia continuă să intensifice bombardamentul asupra civililor. Moscova ar fi forțată să decidă dacă dă înapoi sau se angajează direct într-o confruntare cu forțele militare ale Alianței. Dacă o va alege pe cea din urmă, riscul unei escalade a conflictului armat între NATO și Rusia ar crește substanțial.

Rusia ar putea lovi din greșeală teritoriul unui membru NATO, provocând contramăsuri din partea Pactului. Pe măsură ce stocul de muniții ruse de precizie începe să scadă, crește riscul ca un astfel de accident să ducă la o nedorită escaladare . Acest scenariu ar însemna începuturile unui conflict direct aer-aer sau aer-sol, în regiunile de frontieră ale Ucrainei. Ostilități deschise.

O perspectivă înfricoșătoare se referă la posibilitatea ca Putin să aibă proiecte lărgite cu mult dincolo de Ucraina. Dacă forțele ruse înregistrează progrese în Ucraina și obțin un control efectiv asupra țării, Putin își poate îndrepta atenția asupra statelor pe care le râvnește ca parte a sferei de influență, asemănătoare celor ale fostei URSS. El ar putea avea convingerea că NATO nu va lupta, ci se va retrage. Or, ăsta e un calcul total greșit.

Ceața războiului

Dovezile sugerează deocamdată că acest război se întoarce în favoarea Occidentului din trei motive. Agresiunea crudă a invaziei ruse și acerba rezistență ucraineană au inspirat sprijinul pentru Ucraina în întreaga Europă. Rusia și Putin par să fi subestimat foarte mult atât determinarea Ucrainei, cât și indignarea globală împotriva Moscovei. În cele din urmă, guvernele democratice de pe ambele maluri ale Atlanticului au ales politici de anvergură- economice, financiare, diplomatice și de securitate- care reflectă o determinare a scopului și o nouă solidaritate.

Cu toate acestea, lumea se află într-un moment periculos și extrem de incert. Ce se va întâmpla după acest conflict este un enorm semn de întrebare. Cum, când și unde se termina acest sângeros război? Aceste patru scenarii reflectă rezultate plauzibile, dar nu epuizează toate posibilitățile. Liderul rus ar putea să iasă întărit sau slăbit în interiorul țării sale, în funcție de evoluțiile interne- o revoltă populară sau lovitură de stat și de cele externe, însemnând rolul Chinei. El s-ar putea gândi la Moldova, Georgia sau chiar să încerce o aventură spre enclava baltică a Rusiei, Kaliningrad.

Războaiele, odată începute, rareori urmează un scenariu. Ele conduc combatanții și civilii deopotrivă pe căi neprevăzute, cu rezultate ocazionale care schimbă lumea. Invazia Ucrainei de către Rusia pare să aibă semințele unui astfel de conflict. Care va fi rezultatul său pentru Ucraina și lume rămâne de văzut.

(sursa: atlanticconcil.org)

Urmăriți Impact.ro și pe