NATO, răspuns pentru Moscova. „Nu căutăm război cu Rusia”. SUA: „Suntem pregătiți pentru un conflict”

Beatrice Dumitru 04.03.2022, 12:03
NATO, răspuns pentru Moscova. „Nu căutăm război cu Rusia”. SUA: „Suntem pregătiți pentru un conflict”

Miniștrii de Externe ai NATO s-au întîlnit la Bruxelles pentru a discuta despre securitate Europei, dar și despre războiul din Ucraina. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au condamnat atacurile rusești asupra civililor din Ucraina și asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

„Condamnăm atacurile asupra civililor”

După mai multe atacuri succesive, centrala nucleară Zaporijie din Ucraina a fost capturată de forțele ruse. Centrala a fost vizată de rachete și focuri de armă, provocând un incendiu și îngrijorări cu privire la nivelul radiațiilor. Președintele Ucrainei a numit atacul un act de „terorism nuclear”.

Mai mulți lideri mondiali au condamnat asaltul asupra centralei nucleare. Și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că nu este de acord cu atacurile asupra civililor ucraineni și nici cu cel asupra centralei din Enerhodar.

 NATO, răspuns pentru Moscova. „Nu căutăm război cu Rusia”. SUA: „Suntem pregătiți pentru un conflict”
A noua zi de război ăn Ucraina.

Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit și rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuința acestui război și cât de important este să i se pună capăt, iar Rusia trebuie să-și retragă trupele și să se angajeze cu bună credință pe calea diplomației”, a declarat Jens Stoltenberg.

„Dacă conflictul vine la noi, suntem pregătiți

Ministrul de Extene al Rusiei Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că pregătește un plan de război împotriva Rusiei, iar unii politicieni chiar iau în considerare un al treilea război mondial. La doar o zi după aceste declarații, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că NATO este o alianță defensivă, dar a avertizat că este „gata pentru un conflict” dacă este nevoie

NATO este o alianță defensivă. Nu vrem conflicte. Dar dacă conflictul vine la noi, suntem pregătiți pentru el. Vom proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat Antony Blinken, citat de Reuters.

Furnizăm sprijin Ucrainei, dar în același timp NATO este o alianță defensivă. Nu căutăm să intrăm în război cu Rusia, dar trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere privind angajamentul nostru de a ne proteja aliații”, a spus și Jens Stoltenberg.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia a cerut garanții de securitate și a solicitat NATO să oprească expansiunea în flacul estic al Europei și să interzică aderarea Ucrainei la Alianță, condiții considerate de Occident inacceptabile .

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...