NATO avertizează că forțele ruse se regrupează pentru a-și dubla atacul în estul Ucrainei. Rusia și-a adus întăriri din Georgia

Cătălina Burghelea 01.04.2022, 06:12
NATO avertizează că forțele ruse se regrupează pentru a-și dubla atacul în estul Ucrainei. Rusia și-a adus întăriri din Georgia

Moscova a declarat, marți, că va reduce activitatea militară în nordul Ucrainei și se va concentra pe „eliberarea” regiunii Donbas (sud-est). Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că obiectivul Rusiei nu s-a schimbat. Dimpotrivă, forțele ruse din Ucraina se regrupează pentru a dubla atacurile lor din estul țării. Iar Marea Britanie a transmis că armata rusă aduce între 1.200 și 2.000 de soldați din Georgia ca întăriri.

Avertisment NATO despre estul Ucrainei

„Rusia încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să-și consolideze trupele”, a spus Jens Stoltenberg. „Vedem bombardarea continuă a orașelor și cum Rusia repoziționează trupele, mută unele dintre ele, cel mai probabil pentru a-și consolida eforturile în regiunea Donbas”, a explicat membrul NATO.

„În același timp, Rusia menține presiunea asupra Kievului și a altor orașe. Așa că ne putem aștepta la acțiuni ofensive suplimentare, care să aducă și mai multă suferință”, a avertizat secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

Rusia aduce întăriri din Georgia

Reluând remarcile lui Jens Stoltenberg, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat că schimbarea de tactică a Rusiei „nu a fost o retragere”. Marea Britanie a mai spus că aducerea de trupe din Georgia nu a făcut parte din planul inițial al Moscovei.

„Este foarte puțin probabil ca Rusia să plănuiască să genereze întăriri în acest mod și este un indiciu al pierderilor neașteptate pe care le-a suferit în timpul invaziei”, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

Atacurile aeriene continuă în Kiev și Cernihiv

Aproximativ 20% din soldații ruși aflați în jurul Kievului au început să se repoziționeze, potrivit unui oficial înalt al Apărării din SUA. Acesta a adăugat că armata rusă a abandonat în mare parte aeroportul Hostomel, în afara capitalei, și se îndepărtează și de centrala nucleară de la Cernobîl. Cu toate acestea, Rusia menține presiunea în aer, atacurile aeriene continuând asupra orașelor Kiev și Cernihiv (nord).

Bombele cad și asupra orașelor din sudul Ucrainei, care devine frontul de luptă cheie, potrivit consilierului Ministerului ucrainean de Interne, Vadym Denysenko, citat de agenția de presă Reuters.

Ucraina face apel la țările occidentale

Joi seară, forțele aeriene ucrainene au făcut apel la mai mult sprijin din partea țărilor occidentale, spunând că au echipamente învechite care nu se potriveau sistemelor mai avansate ale Rusiei, au suferit pierderi și au nevoie urgentă de avioane de luptă și sisteme de apărare aeriană moderne.

Ucraina a cerut furnizarea de avioane de luptă F-15 sau F-16, despre care a spus că au aceeași tehnologie avansată ca cele mai recente avioane de luptă rusești. Discuțiile anterioare s-au concentrat pe Polonia, care furnizează Mig-29 de fabricație rusă, dar planul a fost, în cele din urmă, abandonat. De asemenea, armata ucraineană vrea și sisteme de rachete US Patriot sau Norwegian Nasams.

„Superioritatea aeriană este factorul decisiv în acest război. A jucat un rol cheie în toate războaiele de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, au scris forțele aeriene ucrainene pe Twitter.

Ce vrea să obțină Putin în Donbas

Deși Serviciile de informații americane spun că trupele ruse nu au făcut prea multe progrese în estul Ucrainei, de la începutul invaziei, Rusia a declarat că acum își va concentra eforturile pe „eliberarea” regiunii Donbas. Zona găzduiește republicile populare autodeclarate și susținute de ruși, Lugansk și Donețk, care fac parte din Ucraina, dar pe care Rusia le-a recunoscut ca independente cu trei zile înainte de începerea războiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...