Patriarhul Daniel ia atitudine în scandalul dintre ÎPS Teodosie şi purtătorul de cuvânt al BOR. Decizia tocmai a fost luată

Mihnea Tălău 29.04.2023, 08:16
Patriarhul Daniel ia atitudine în scandalul dintre ÎPS Teodosie şi purtătorul de cuvânt al BOR. Decizia tocmai a fost luată

După zile bune, în scandalul dintre Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a intervenit și Patriarhul Daniel.

Mesajul Patriarhului Daniel

Patriarhul BOR i-a cerut arhiepiscopului Tomisului să pună capăt disputei cu Vasile Bănescu, consilier patriarhal, ”deoarece produce tulburare în Biserică”.

„Trebuie oprită polemica în relația cu Domnul Bănescu, deoarece produce tulburare în Biserică (conflictul între un teolog mirean, consilier patriarhal, și un ierarh din Sinod).

Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod”, este mesajul transmis de Patriarhul Daniel.

Declarațiile făcute de în urmă cu câteva zile de ÎPS Teodosie, au deranjat conducerea bisericii fiind legate de posibilitatea mutării datei Paștelui, astfel încât să coincidă cu cel catolic.

Scandal monstru în BOR. Vasile Bănescu îl desființează pe ÎPS Teodosie: „Să se exprime corect gramatical”

Atacul mireanului Bănescu la adresa unui ierarh din Sinod

În urma acestor declarații, foarte vehement s-a manifestat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

”Un reprezentant oficial al Bisericii, mai ales un sinodal care se pronunță public, vorbind despre lucruri înalte, sau cel puțin importante, ar trebui să se exprime corect gramatical și coerent lexical; – să fie un convingător și (neapărat) inteligibil teolog, bun cunoscător al doctrinei celorlalte confesiuni creștine și bine familiarizat măcar cu „religiile Cărții”, dacă celelalte i se par cumva irelevante; toate compun istoria spirituală a omenirii; – să fie cultivat în sfera relațiilor inter-bisericești, deci respectuos cu alteritatea confesională; nu compătimitor.

De asemenea, „să fie capabil să explice mesajul creștin evanghelic în termenii actuali ai limbajului accesibil ne-teologilor și tinerilor; Biserica e și a lor; să se simtă nestingherit printre intelectualii cu ascuțit spirit critic, înțelegându-le eventualele confuzii, iluzii sau justificate reproșuri”, a scris Bănescu pe pagina sa de Facebook.

În postarea sa, Bănescu a mai spus că un reprezentant al Bisericii trebuie „să știe să asculte; să știe să admire; să conștientizeze și să trateze cauzele reale ale anticlericalismului augmentat, probabil, chiar de el însuși; să se situeze în mod reflex la antipodul propagandistului religios; să fie conectat la cultura vremii, să cunoască relieful mentalității omului de azi, nu de ieri, nu din „epoca de aur””.

Iar de aici, polemicile dintre cei doi au continuat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...