EXCLUSIV

Situație tensionată la vârful BOR, între Patriarhul Daniel şi ÎPS Teodosie? Teologii sunt categorici: „Sunt doi fraţi din aceeaşi familie” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 20.04.2023, 21:56
Situație tensionată la vârful BOR, între Patriarhul Daniel şi ÎPS Teodosie? Teologii sunt categorici: „Sunt doi fraţi din aceeaşi familie” EXCLUSIV

Există, într-adevăr, în acest moment, o dispută, la vârful Bisericii Ortodoxe Române? Reporterul Impact.ro a stat de vorbă cu diverși teologi, care, sub protecția anonimatului, au analizat situația actuală, aparent tensionată, dintre cei doi înalţi prelaţi, Patriarhul Daniel şi Arhiepiscopul Tomisului Teodosie.

“Se întâmplă în mai toate casele ca fraţii să vadă lucrurile diferit!”

“Patriarhul Daniel şi arhiepiscopul Tomisului sunt doi fraţi din aceeaşi familie. Ei pot avea şi chiar au puncte de vedere diferite asupra unor realităţi, dar e departe şi de unul, şi de celălalt, starea de tensiune pe care se încearcă din diverse părţi să le fie transmisă şi lor, dar şi publicului larg.

Se întâmplă în mai toate casele, între fraţi şi surori, nu doar la vârful Bisericii, să vezi lucrurile diferit, fără să faci din asta vreo tragedie”, a declarat, pentru Impact.ro, o sursă bine informată din anturajul celor doi.

Patriarhul Daniel şi Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie
Patriarhul Daniel şi Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie

”Patriarhul Daniel, spre exemplu, nu e genul care să iasă în faţă când e vorba despre comunicare”

Un bun cunoscător al regulilor bisericeşti, adaugă aceeaşi sursă, ar trebui să fie atent nu doar la declaraţiile celor din anturajul celor doi, dar şi la mesajele explicite ale celor implicaţi: “Patriarhul Daniel, spre exemplu, nu e genul care să iasă în faţă când e vorba despre comunicare. Nu agreează o relaţie prea strânsă cu presa. Mai degrabă e genul care tace şi face.

Arhiepiscopul Tomisului e la polul opus. Iese în presă, face declaraţii, unele pe placul jurnaliştilor. Dar amândoi îşi urmăresc cu atenţie interesul, în special cel administrativ. Şi nu uită că sunt fiii aceleiaşi familii, o familie care e, în fapt, Biserica”, mai spune sursa citată, pentru Impact.ro.

Povestea cu Mitropolia Tomisului a fost văzută diferit de cei doi

Potrivit acesteia, a existat o anume ruptură între cei doi, consumată în urmă cu două decenii, atunci când actualul arhiepiscop al Tomisului a încercat să obţină pentru eparhia pe care o conduce din aprilie 2001 titulatura superioară de mitropolie: “Şi atunci, şi mai recent, în 2021, când propunerea a fost reluată, Teodosie nu a reuşit să obţină consensul sinodului.

S-au adus argumente pro şi contra, dar decizia finală nu i-a fost una favorabilă. Însă nu se poate pune decizia pe seama implicării în vreun fel a nume a patriarhului actual. Pur şi simplu, fără consens sinodal, nu poţi vorbi despre reuşită în problema pe care o supui atenţie înalţilor prelaţi. Va mai trebui să treacă timp ca eventual să aibă succes un asemenea demers.

Iar până atunci, administrativ vorbind, cel puţin, Teodosie, trebuie să asculte de patriarh, care are printre titlurile oficiale şi formula de arhiepiscop al Bucureştiului, dar şi pe cea de mitropolit al Munteniei şi Dobrogea. De aici şi acele restanţe financiare pe care arhiepiscopia Tomisului le-ar avea de plătit Patriarhiei, unele deja rezolvate”, indică aceeaşi sursă, pentru Impact.ro.

Patriarhul l-a sprijinit indirect în chestiunea acuzelor aduse de DNA

O altă sursă a indicat faptul că, cu ani în urmă, când arhiepiscopul Teodosie a devenit primul prelat ortodox chemat la DNA şi acuzat de corupţie, patriarhul Daniel nu s-a grăbit deloc să intre în rândul acuzatorilor: “La data respectivă, prin 2010, patriarhul se afla chiar în zona arhiepiscopiei Tomisului, în vizită la câteva mânăstiri.

Atunci când presa a vrut să afle punctul de vedere al liderului spiritual al Bisericii în această chestiune, Daniel a spus clar că acuzaţiile vor fi verificate şi de către Biserică, dar că nimeni nu se va grăbi să lovească în cel în cauză până la confirmarea realităţii acuzelor aduse. Şi bine a făcut, căci după ani buni de cercetări, prin 2020, Teodosie a fost achitat în acelaşi dosar”, a conchis cea de a doua sursă explicaţiile în cauză.

Citește și Câștig de cauză pentru Arhiepiscopul Tomisului, în instanță. Lovitura primită de statul român de la ÎPS Teodosie!

“Toată lumea știe că Patriarhul Daniel e exasperat de toate pantalonadele ÎPS Teodosie”

În ultima perioadă de timp, diverşi teologi laici i-au adus o serie de acuze arhiepiscopului Teodosie. Astfel Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a vorbit în termeni puţini elogioşi la adresa liderului ortodox de la malul Mării Negre: “Toată lumea știe că Patriarhul Daniel e exasperat de toate pantalonadele ÎPS Teodosie. Știm asta de foarte multă vreme. Pur și simplu nu are ce să facă”.

La rândul său, acesta a fost certat şi de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, fără ca numele lui Teodosie să fie citat însă clar. În opinia lui Bănescu un reprezentant al Bisericii trebuie „să știe să asculte; să știe să admire; să conștientizeze și să trateze cauzele reale ale anticlericalismului augmentat, probabil, chiar de el însuși; să se situeze în mod reflex la antipodul propagandistului religios; să fie conectat la cultura vremii, să cunoască relieful mentalității omului de azi, nu de ieri, nu din «epoca de aur»”.

Citește și Scandal monstru în BOR. Vasile Bănescu îl desființează pe ÎPS Teodosie: „Să se exprime corect gramatical”!

Urmăriți Impact.ro și pe