Paștele catolic 2024, tradiții și obiceiuri. Cum se sărbătorește Învierea Domnului

Emanuela Pană 31.03.2024, 11:49
Paștele catolic 2024, tradiții și obiceiuri. Cum se sărbătorește Învierea Domnului

Sărbătoarea Învierii Domnului nu are o dată fixă, însă se celebrează anual primăvara. Anul acesta, Paștele catolic pică pe data de 31 martie, cu o luna mai devreme decât Paștele ortodox. Vezi tradiții și obiceiuri de Paștele catolic 2024. 

Cum se calculează data Paștelui?  

Paștele nu pică în fiecare an la aceeași dată, însă se sărbătorește întotdeauna primăvara. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Învierea Domnului ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă (echinocţiul de primăvară) și altul cu data schimbătoare (Luna plină). Cel din urmă fenomen face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.  

În plus, utilizarea a doua calendare distincte explică de ce această sărbătoare are loc în momente diferite la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se bazează pe data echinocțiului de primăvară conform calendarului gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic conform calendarului iulian (pe stil vechi). 

Decizia asupra datei Paștelui a fost luată în cadrul primului Conciliu de la Niceea din 325 d.Hr., stabilindu-se ca sărbătoarea să aibă loc în ”duminica imediat următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară”. Această regulă de calcul nu numai că fixează data Paștelui în calendar, dar facilitează și stabilirea altor sărbători creștine importante. 

Citește și: Mesaje de Paștele Catolic. 25 urări speciale de trimis celor dragi

Când pică Paștele Catolic în 2024?

Anul acesta, Duminica Floriilor și Paștele catolic sunt celebrate cu o lună mai devreme față de data sărbătoriri lor la creștinii ortodocși, mai exact pe 24 martie, respectiv 31 martie. În 2024, credincioșii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului pe 5 mai. În Biserica Ortodoxă, Floriile 2024 sunt sărbătorite pe 28 aprilie.  

Paștele sau Învierea Domnului este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine. Ea aduce speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul și Învierea lui Iisus Hristos.  

Cele mai importante momente din noaptea Învierii includ: binecuvântarea focului în exteriorul bisericii, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, cântări speciale adresate lui Dumnezeu, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor. 

În fiecare an, în Duminica Paștelui, Papa Francisc celebrează prima sa mesă de Înviere, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi, iar suveranul Pontif rostește în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea ”urbi et orbi”. 

Vezi și: Teologii români propun ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit cu Paștele Catolic. E posibil? Ce spune preotul Eugen Tănăsescu EXCLUSIV

Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024

Deși Paștele catolic este sărbătorit la o dată diferită față de cel ortodox, tradițiile se aseamănă destul de mult. Pe lângă cele mai importante momente din noaptea Învierii, există și tradiții care nu au nicio legătură cu cele religioase, cum ar fi ”vânătoarea de ouă” în grădini sau case. 

Pastele catolic 2024
Cum sarbatoresc catolicii Pastele

În sâmbăta dinaintea Paștelui, numită Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, simbolizând trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat. 

La catolici, multe tradiții se leagă de apa de Paște, despre care se crede că este specială. În Transilvania, de exemplu, este cunoscut obiceiul mersului ”cu stropitul” sau ”cu udatul”. Stropitul fetelor necăsătorite este un obicei practicat în numeroase sate din Ardeal.  

Acest obicei este practicat, în general, de popoarele cu origine germanică, în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii, Ostera. De aici vine și denumirea Paștelui în limba germană – ”Ostern”. 

Alte obiceiuri de Paște la catolici includ dăruirea şi ciocnitul ouălor, tradiţii similare cu cele ale ortodocşilor. În Italia, în a doua zi de Paște, oamenii fac un concurs cu ouă. În Germania, există obiceiul ca, de Paște, să se decoreze casele cu ramuri înmugurite, cu flori şi cu salcie. Totodată, copacii sunt împodobiți cu ouă. Copiii concurează în a rostogoli ouă vopsite prin grădini sau le ciocnesc, precum ortodocşii. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...