Parteneriatul României cu SUA are consecințe benefice. Țara noastră își securizează cibernetic sistemul energetic printr-un nou proiect Transelectrica

Elena Avramescu 03.02.2023, 10:32
Parteneriatul României cu SUA are consecințe benefice. Țara noastră își securizează cibernetic sistemul energetic printr-un nou proiect Transelectrica

În urmă cu scurt timp, Transelectrica a semnat un Acord de Grant cu Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), cu ajutorul căruia se va constitui un Centru Operațional de Securitate al Companiei.

Acordul dintre România și SUA va securiza cibernetic sistemul energetic

Acest nou proiect este implementat de Transelectrica cu sprijinul partenerilor americani și are în vedere realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care să testeze și valideze soluții de hardware și software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătățire a securității cibernetice.

Compania americană Pythia, alături de compania americană Fortinet, care au elaborat împreună cu Transelectrica SA, au făcut demersurile necesare pentru obținerea finanțării din partea USTDA, în 2021, iar documentația de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului a fost de aproximativ 1,1 milioane de dolari.

Astfel că Fortinet va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, mai precis contravaloarea utilizãrii sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totalã a investiției se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari.

Noua colaborare româno-americană pentru implementarea acestui proiect a fost marcată în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Transelectrica, în prezența reprezentanților de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum și a firmelor implicate în consorțiu.

Parteneriatul Romaniei cu SUA are consecinte benefice
Parteneriatul Romaniei cu SUA are consecinte benefice

„Apreciem susținerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securității cibernetice, o componentã fundamentală a tranziției energetice. Avem convingerea cã rezultatele colaborãrii vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertizã, cât mai ales la nivel de procese și eforturi de rãspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei.

Securitatea ciberneticã a sistemului național de transport al energiei electrice reprezintã una dintre cele mai importante prioritãți ale Transelectrica. Într-un context al evoluției amenințărilor cibernetice este indispensabilã eficientizarea întregului proces de prevenire și apãrare împotriva potențialelor pericole și atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate și resurse specializate.

De asemenea, în acord cu Directiva NIS care prevede mãsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice în Uniunea Europeanã, Transelectrica își dezvoltã strategia în domeniul securitãții cibernetice prin demersuri și soluții integrate care vor asigura desfãșurarea activitãții Operatorului Național de Transport și Sistem din România în condiții optime de siguranțã, atât la nivel intern, cât și în plan extern, în relația cu ceilalți operatori de transport si de sistem”, a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Crearea unui Centru Operațional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategicã de interes național, reprezintă un mecanism dinamic esențial de răspuns la amenințările cibernetice și va contribui la creșterea nivelului de securitate al Companiei, prevenind și tratând prin sisteme de securitate avansate, potențialele incidente de securitate cibernetică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...