Noi planuri de dezvoltare în zona energiei verzi anunțate de ministrul Energiei: „Vrem să mai construim încă două centrale nucleare”

Elena Avramescu 17.11.2022, 12:06
Noi planuri de dezvoltare în zona energiei verzi anunțate de ministrul Energiei: „Vrem să mai construim încă două centrale nucleare”

Se anunță planuri mari pe partea energetică a României, mai ales după ultimele declarații ale ministrului Virgil Popescu. Acesta a vorbit despre planurile de dezvoltare în zona energiei verzi pe care Ministerul Energiei le are, ținând cont că România are un consum de 96 de Gigawati. Toate acestea au fost spuse în cadrul Conferinţei Naţionale „Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, România inteligentă.

România va beneficia de două noi centrale nucleare

În contextul energiei eoliene, până acum s-a construit energie eoliană onshore în țara noastră exclusiv în zona Dobrogei vânturile bat cu o perodicitate mai mare. Astfel că atâta vreme cât acestea bat avem energie, avem export, însă când nu bat nu mai există energie eoliană.

Însă partea cea mai importantă din toată discuția a fost cea legată de cele două noi centrale care vor fi construite în zona Dobrogei pentru creşterea producţiei de energie, în condiţiile în care, în acea zonă, cea de energie eoliană nu este stabiă din cauza vântului.

„Cred că din punct de vedere al onshore şi aici împreună cu Transelectrica am gândit să stimulăm investiţii în zona onshore eoliană și în alte părți ale României așa încât, în cazul în care nu bate în zona Dobrogei să avem cât de cât o repartiție unitară.

Vrem să mai construim încă două centrale nucleare. Și evident vorbim de viitorul pontențial offshore wind din Marea Neagră. Deci pentru a putea investi masiv în energia eoliană offshore în Marea Neagră avem nevoie clar de evacuarea energiei din Dobrogea în restul ţării, către vest. Dezvoltăm împreună cu Transelectrica un proiect al cablului de curent continuu de transport, îngropat de la est, la vestul României, practic pe traseul conductei Tusla-Podişor şi apoi Brua”, a declarat Ministrul Energiei.

PNL si-a ales noul secretar general
Virgil Popescu. Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Virgil Popescu și-a propus ca împreună cu Georgia şi cu Ungaria să poarte discuții cu privire la cablul submarin îngropat care să poată crea o punte de legătură între Marea Caspică şi Marea Neagră, cu scopul de a furniza energie. Se are în vedere chiar și un coridor verde de energie din Marea Caspică, care să poate prelua energia din Marea Neagră și să o transporte mai departe către Europa.

„Întorcându-mă la potențialul eolian din Marea Neagră, vorbim de un potențial din datele pe care le avem, exploatabil de 96 de Gwatii dintre care să zicem 22 gw în apele shallow până în 50 de m, acolo unde pot fi instalate turbine eoliene fixe pe sol, trebuie să știți că și solul de adâncime joasă al Marii Negre diferă de la nord spre sud, de exemplu în zona de sud Constanța, Tuzla când te duci mai în jos, spre Eforie e din ce în ce mai greu să prinzi și să poți face fundaţiile”, a mai spus acesta.

În încheiere, Virgil Popescu a ținut să menționeze că în zona Natura 2000 fundaţiile pentru turbine sunt destul de greu de realizat, dar nu imposibil.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...