Parlamentul European lovește în Apple. Din 2024, încărcător unic pentru smartphone-uri

Mihnea Tălău 04.10.2022, 15:35
Parlamentul European lovește în Apple. Din 2024, încărcător unic pentru smartphone-uri

Parlamentul European a aprobat marți noi reguli care vor introduce în Uniunea Europeană un singur port de încărcare pentru telefoane mobile, tablete și aparate de fotografiat până în 2024. Este o premieră mondială care se așteaptă să afecteze mai mult Apple, producătorul iPhone, decât rivalii săi.

Se anunță probleme pentru Apple, dar și pentru Samsung și Huawei

Votul confirmă un acord anterior între instituțiile UE și va face din conectorii USB-C, utilizați de dispozitivele bazate pe Android, standardul UE, forțând Apple să își schimbe portul de încărcare pentru iPhone și alte dispozitive.

Dintre marii furnizori de dispozitive electronice pentru clienții europeni, se așteaptă ca Apple să fie printre cei mai afectați, dar analiștii se așteaptă și la un posibil impact pozitiv, deoarece ar putea încuraja cumpărătorii să achiziționeze cele mai recente gadgeturi ale companiei în locul celor fără USB-C, scrie Reuters.

Acordul acoperă, de asemenea, cititoarele electronice, căștile pentru urechi și alte tehnologii, ceea ce înseamnă că ar putea avea un impact și asupra Samsung, Huawei și a altor producători de dispozitive, au declarat analiștii.

Inovația ar putea crea un munte de deșeuri electronice

Apple a avertizat în trecut că propunerea ar afecta inovația și ar crea un munte de deșeuri electronice.

Legiuitorii UE au susținut reforma cu o largă majoritate, cu 602 voturi în favoarea acesteia și doar 13 împotrivă.

Modificarea a fost discutată de ani de zile și a fost provocată de plângerile utilizatorilor de iPhone și Android, care s-au plâns că trebuie să treacă la încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor.

Comisia Europeană a estimat că încărcătorul unic ar economisi aproximativ 250 de milioane de euro (247,3 milioane de dolari) pentru consumatori.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, care este utilizat de Apple, se arată într-un studiu al Comisiei din 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...