UE impune încărcătorul unic pentru smartphone-uri. Când va intra în vigoare măsura

Beatrice Dumitru 07.06.2022, 15:51
UE impune încărcătorul unic pentru smartphone-uri. Când va intra în vigoare măsura

Uniunea Europeană a lansat proiectul pentru încărcătorul unic pentru telefoane și dispozitive portabile în urmă cu 12 ani, dar nu a putut fi pus în practică din cauza rezistenței întâmpinată din partea industriei. Este cazul gigantului american Apple, care își apără tehnologia de încărcare Lightning.
250 de milioane de euro pe an cheltuiesc europenii pe încărcătoare.

Încărcător unic pentru telefoane și dispozitive portabile

Cele 27 de țări UE și europarlamentari au convenit să impună un încărcător universal pentru tablete, e-reader, căşti, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile şi difuzoare portabile, care se încarcă cu un cablu cu fir. Acesta va trebui să aibă un port de tip USB Type-C, indiferent de producător. De asemenea, laptopurile vor trebui adaptate la cerințe în termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare a textului.

Această reglementare, care impune un port USB-C tuturor dispozitivelor electronice de dimensiuni mici și mijlocii, are ca scop limitarea deșeurile dăunătoare mediului și apărarea drepturile consumatorilor, nevoiți să acumuleze încărcătoare incompatibile pentru diferitele lor dispozitive.  Măsura va intra în vigoare până în toamna anului 2024, a anunțat Parlamentul European.

UE impune încărcătorul unic pentru smartphone-uri. Când va intra în vigoare măsura
Măsura UE va intra în vigoare până în tomana anului 2024.

„Aceste noi obligații vor duce la o mai mare reutilizare a încărcătoarelor și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an pentru achizițiile inutile de încărcătoare. Se estimează că încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice pe an”, a estimat Parlamentul European într-un raport, citat de Le Figaro.

UE vizează și încărcătoarele wireless

Multe dispozitive sunt deja echipate cu această tehnologie, dar mai sunt detalii care trebuie puse la punct, deoarece, în functie de puterea încărcătorului, nu toate sunt la fel de eficiente. Gigantul american Apple, renumit pentru tehnologia de încărcare Lightning, s-a opus de multe ori încărcătorului universal, dar a trecut la încărcătoare USB-C la cele mai recente iPad-uri.

Uniunea Europeană intenționează, de asemenea, să abordeze încărcătoarele wireless. Uniunea dorește să se asigure că această tehnologie este și universală, pentru a preveni transferarea, pur și simplu, a problemei către o nouă tehnologie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...