Pâinea s-a scumpit din nou. Câți bani dau de astăzi românii pentru o simplă franzelă

Nicu Stan 19.03.2022, 18:24
Pâinea s-a scumpit din nou. Câți bani dau de astăzi românii pentru o simplă franzelă

Pâinea s-a scumpit din nou. Câți bani dau de astăzi românii pentru o simplă franzelă. Foarte multe brutării din România au scumpit de astăzi, din nou, pâinea. Astfel, franzela simplă, de 300 de grame, a ajuns la un preț de la 2 lei, de la 1,50 lei cât era până acum. Care este motivul pentru noua mărire de preț.

S-a scumpit din nou pâinea. La ce preț a ajuns franzela simplă

Ultima mărire de preț a pâinii a avut loc în ultimele zile ale anului 2021, iar la acel moment vinovat era prețul grâului care ar fi explodat pe bursele internaționale. Acum, producătorii de pâine și produse de panificație din România resimt acea scumpire.

„Reculul din urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, spunea la sfârșitul anului 2021 Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale, potrivit profit.ro.

Cu cat a crescut pretul franzelei
Cu cat a crescut pretul franzelei

Ucraina, printre cei mai mari producători de grâu

De asemenea, în urmă cu câteva zile a mai fost însă anunțat că invazia Rusiei în Ucraina, care este una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume, a dus prețurile grâului la maximele ultimilor 14 ani, astfel că scumpirea este resimțită de consumatorul de pâine.

De asemenea, invazia Rusiei a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre, ducând la creșterea prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago cu 40% și amplificând mai mult inflația alimentară la nivel global, care și așa se situa la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Canada și SUA, probleme similare

Chiar și consumatorul final al două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din lume, Canada și SUA, plătesc prețul. Cu mai multe săptămâni înainte de luna decembrie a anului trecut, Calgary Italian Bakery din Alberta crescuse prețurile cu 7% pentru a ține pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut, dar și cu inflația prețurilor la făină și drojdie.

Acum, lui Louis Bontorin, coproprietar al unei afaceri de familie veche de 60 de ani, îi este frică că va trebui să crească iar prețurile substanțial, odată ce își va termina stocurile de făină care îi ajung pentru o perioadă de patru până la cinci luni.

Stocurile globale de grâu, în scădere

Amenințarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza războiului din Ucraina a fost amplificată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanți.

Astfel, livrările din UE, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârșitul sezonului 2021/22, conform celor anunțate de International Grains Council (IGC).

Urmăriți Impact.ro și pe