China este dispusă să ajute Rusia în războiul din Ucraina. SUA avertizează Beijingul

Beatrice Dumitru 15.03.2022, 10:33
China este dispusă să ajute Rusia în războiul din Ucraina. SUA avertizează Beijingul

Potrivit SUA, Rusia a cerut sprijin militar și economic de la Beijing pentru a continua războiul din Ucraina, deși Moscova a negat acest lucru, spunând că are suficiente resurse pentru a-și îndeplini toate obiectivele în țara vecină. Dar SUA avertizează China să nu acorde ajutor Kremlinului, pe măsură ce sancțiunile dictate s-au înmulțit și riscă să ajungă în incapacitate de plată.

SUA, avertisment pentru China

SUA dețin informații care sugerează că Beijingul și-a exprimat o oarecare deschidere pentru a oferi Rusiei asistența militară și financiară solicitată, ca parte a războiului împotriva Ucrainei, a declarat un oficial occidental și un diplomat american pentru CNN.

În timpul unei întâlniri de șapte ore, la Roma, consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan l-a avertizat pe omologul său chinez Yang Jiechi cu privire la „implicații și posibile consecințe” pentru China, în cazul în care va acorda sprijin Rusiei.

China este dispusă să ajute Rusia în războiul din Ucraina. SUA avertizează Beijingul
China, posibil parteneriat cu Rusia.

Urmărim îndeaproape pentru a vedea în ce măsură China oferă orice formă de sprijin, sprijin material sau sprijin economic Rusiei. Am comunicat foarte clar Beijingului că nu vom sta să privim. Nu vom permite niciunei țări să compenseze Rusia pentru pierderile sale. (…)  Chian poate că nu a înțeles toată amploarea, pentru că este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit, în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a declarat Jake Sullivan.

Posibil parteneriat între China și Rusia

Seria de evenimente a subliniat îngrijorarea tot mai mare a oficialilor americani cu privire la posibilul parteneriat dintre Rusia și China, în timp ce Joe Biden lucrează pentru a izola și pedepsi Rusia pentru agresiunea din Ucraina. Preocupările au venit pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat la Kiev, iar campania militară a Rusiei s-a deplasat spre vest.

Forțele ucrainene au „lovit în mod eficient capacitățile rusești de logistică și de susținere” în război, a declarat un înalt oficial american al apărării. Rusia a acuzat Kievul că plănuiește să folosească arme biologice în acest conflict, însă Organizația Națiunilor Unite a declarat că nu are nicio dovadă că Ucraina are un astfel de program.

Urmăriți Impact.ro și pe