Pacienții covid de la Lețcani, ținuți cu geamurile deschise de teama incendiilor. În saloane sunt 12 grade Celsius

Ioana Bucur 26.10.2021, 16:05
Pacienții covid de la Lețcani, ținuți cu geamurile deschise de teama incendiilor. În saloane sunt 12 grade Celsius

Frigul sau pericolul de moarte? După un an și jumătate de pandemiei, realitatea din spitale arată așa: pacienții Covid din Lețcani sunt ținuți în temperaturi de 12 grade Celsius. Ușile și geamurile din saloane, deschise de teama incendiilor.

Pacienții din spitalul mobil de la Lețcani stau în frig

Piatra Neamț, București, Constanța. Cele trei incendii devastatoare din spitalele Covid au dovedit că în România trebuie să facem mereu alegeri. De teama exploziilor, ușile corpurilor modulare de la Lețcani, în care sunt internați pacienții Covid-19, sunt ținute mereu deschise.

O realitate pe care o confirmă și reprezentanții Euronest, prin intermediul căreia a fost achiziţionat spitalul mobil de la Leţcani. Conducerea asociației a transmis că frigul din saloane nu este legat de nicio defecțiune de natură tehnică la instalaţia de încălzire a spitalului mobil, după ce în presa ieşeană au apărut informaţii privind faptul că în saloane, în special pe timpul nopţii, ar fi frig.

„La Leţcani sunt trataţi astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi una-două surse de oxigen. Raportat la numărul de pacienţi, consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente.

Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi.

Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă deschise”, a precizat conducerea Euronest, asociaţie la care Consiliul Judeţean Iaşi este membru fondator.

Pacienții covid de la Lețcani, ținuți cu geamurile deschise de teama incendiilor
Spitalul mobil de la Letcani cumparat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest ,din fondurile consiliilor judetene din Iasi si Neamt. Inquam Photos / Liviu Chirica

Euronest a precizat că sistemul de încălzire al spitalului nu are nicio defecțiune, însă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, mai ales în timpul nopții, nu poate fi asigurat, instalație neputând să facă față frigului de afară.

„Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului.

Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare”, a arătat conducerea Euronest Iaşi.

„În ultimele nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a confirmat temperaturile scăzute în care stau pacienții Covid-19 și cadrele medicale.

La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la secţia de Boli Infecţioase. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic.

În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În ultimele nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade”, a declarat medicul Florin Roşu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...