Scandal la redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani, între proprietarul acestuia și șefii administrației județene. Neregulile, pasate între instituții

Elena Avramescu 01.04.2021, 13:54
Scandal la redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani, între proprietarul acestuia și șefii administrației județene. Neregulile, pasate între instituții

Scandal la redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani. Spitalul mobil de la Lețcani, din nou în mijlocul unui scandal, după ce proprietarul acestuia, Asociația Euronest, spune că neregulile au fost remediate, astfel că spitalul poate fi redeschis.

Scandal la redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani

Cu toate acestea, șefii administrației județene arată contrariul și spun că neregulile sunt în continuare ascunse sub preș. Astfel, grupul PSD din CJ Iași a făcut un nou scandal chiar în plenul instituției, după ce a refuzat să intre într-o comisie care verifică achiziția de la Lețcani.

Mai mult, asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, fiind proprietarul spitalului destinat bolnavilor de COVID-19, spune că toate neregulile au fost remediate și că unitatea poate fi redeschisă. Cu toate acestea, alte instituții însă arată că problemele sunt mai grave și că numai o epxertiză tehnică va putea stabili dacă spitalul va putea funcționa sau nu în condiții normale.

Pe de altă parte, Consiliul Județean (CJ) Iași susține altceva, astfel că cearta a atins și nuanțe politice, din cauza celor apropiați de Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași.

Scandal la redeschiderea spitalului mobil de la Letcani
Scandal la redeschiderea spitalului mobil de la Letcani

Conducerea CJ Iași este complet nemulțumită de situația de spitalul mobil Lețcani, astfel că a cerut lămuriri de la Euronest. Costel Alexe a menționat că dacă instituții precum Spitalul de Boli Infecțioase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Direcția de Sănătate Publică nu își dau avizul, unitatea de la Lețcani nu poate funcționa în condiții normale.

Consiliul Județean a alocat resurse suplimentare față de cele 10 milioane de euro, ca sprijin tehnic și logistic, astfel încât aștept ca Euronest, proprietarul spitalului, să-l facă operațional. Este un spital necesar, care însă trebuie să corespundă tehnic și medical pentru ca echipa de la Boli Infecțioase să facă un act medical de calitate. Viața pacienților nu trebuie pusă în pericol, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Se pare că șefii județului au spus că, fără o expertiză, este imposibil ca spitalul să poată fi redeschis. Atfel, cei de la Spitalul de Boli Infecțioase nu vor să-și asume neregulile ce ar putea apărea în cazul altor defecțiuni.

Echipa medicală a Spitalului de Boli Infecțioase și DSP își doresc ca la secția exterioară de la Lețcani să nu fie alte riscuri. S-au observat disfuncționalități în zona de căldură, în zona rețelei electrice. Cei de la echipa administrativă a spitalului au dorit să aibă o situație foarte clară a instalațiilor electrice de acolo, instalații supuse riscului. Această condiție a fost supusă și de cei de la ISU. Acele schițe electrice trebuie puse la dispoziție. Să sperăm că nu vor fi și măsuri impuse de către experți. DSP va putea face evaluarea pentru a lua decizia deschiderii spitalului, a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...