S-a decis. Spitalul mobil de la Lețcani rămâne închis: “Suntem la limită”

Aurora Popa 19.03.2021, 14:34
S-a decis. Spitalul mobil de la Lețcani rămâne închis: “Suntem la limită”

Spitalul mobil de la Lețcani rămâne închis. Numărul cazurilor de infecției cu COVID-19 este în creștere, iar secțiile de terapie intensivă sunt tot mai aglomerate. Astfel criza locurilor pentru pacienții infectați în stare gravă se resimte în spitalele din Iași. Cu toate acestea, unitatea mobilă de la Lețcani rămâne închis pentru cel puțin o lună de zile.

Spitalul mobil de la Lețcani rămâne închis

Autoritățile au purtat astăzi discuții pe această temă, iar din cele 31 de cerințe pe care corpul de control al ministrului le-a identificat, problema cea mai dificilă este un proiect al instalației electrice care trebuie verificat de specialiști conform normativelor din România.

Dimineaţă nu mai aveam niciun loc la terapie intensivă, erau vreo 4-5 locuri la oxigen, dar nu cu volum mare. În UPU erau trei cazuri de terapie intensivă şi două care necesită terapie cu oxigen. Suntem la limită, a spus Vasile Cepoi-Director DSP Iași.

Autoritățile responsabile de gestionarea pandemiei în Iași spun că prelungirea perioadei în care unitatea medicală mobilă rămâne închisă înseamnă o suprasolicitare a celorlalte spitale. În același timp, se înregistrează o scădere a accesibilităţii pacienţilor non covid la servicii medicale. Întoarcerea acum la secția exterioară de la Lețcani nu este cea mai bună soluție, spun cadrele medicale.

Imagini infioratoare la Spitalul mobil Covid-19 de la Letcani
Imagini infioratoare la Spitalul mobil Covid-19 de la Letcani

Ar însemna un act medical supus unui risc cu care noi nu suntem de acord. Un act medical de înaltă clasă, așa cum trebuie făcut într-un centru univeristar, trebuie să beneficieze și de o parte tehnică foarte bine fundamentată. Din nefericire, gravitatea pacienților admiși în terapie intensivă a ajuns la un alt nivel. Am observat că în cel de-al treilea val, cazurile sunt din ce în ce mai dificil de gestionat deoarece, pacientul temporizează prezența la medic, a declarat dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Soluţia pe care au identificat-o pentru moment este să aducă Unitatea Intensivă Mobilă de la Botoşani, care să fie montată la Spitalul de Boli infecţioase, şi mai repede, încercăm să deschidem 3-4 în plus la Spitalul de Neurochirurgie, cel puţin până când se montează unitatea mobilă de la Botoşani. Numai că și această unitate de terapie mobilă a înregistrat porobleme. Fiind amplasată în curtea Spitalului Județean din Botoșani, a înregistrat nereguli la o lună de la amplasare.

Numărul de testări nu a crescut la nivelul celor din noiembrie. În noiembrie aveam în jur de 3.000 iar acum avem în jur de 1.500-1.600 pe zi. În schimb, incidenţa cazurilor noi este ca şi în noiembrie de 160, 170, 200 pe zi, completează șeful DSP Iași.