Oraşul în care maşinile ar putea fi interzise. Cetăţenii au votat deja: autoturismele, scoase din circulaţie

Stan Filon 20.01.2022, 08:29
Oraşul în care maşinile ar putea fi interzise. Cetăţenii au votat deja: autoturismele, scoase din circulaţie

Dacă multe orașe din lume au anunțat că sunt pregătite să scoată cât mai curând din circulație mașinile diesel sau pe benzină, iată că există un oraș foarte mare care se pregătește să intezică de tot autoturismele pe străzile sale. O inițiativă plecată de la un grup de prieteni supărați că autoturismele sunt prea voluminoase și îngreunează traficul a devenit o inițiativă serioasă, care urmează să fie luată în discuție de municipalitate.

Oraşul în care maşinile ar putea fi interzise

Vorbim despre orașul german Berlin. Aici, mașinile ar putea fi interzise să mai circule pe străzile orașului, iar motivele sunt unele pe care inițiatorii proiectului le consideră foarte serioase. Această inițiativă a plecat de la un grup de prieteni, iar ideea a crescut în așa fel încât a devenit deja o problemă națională. Purtătorul de cuvânt al grupului de inițiativă denumit „Berlin Autofrei”, Manuel Wiemann, a acordat un interviu pentru „Berliner Zeitung” în care a spus practic că mulți dintre locuitorii capitalei germane s-au declarat în favoarea interzicerii mașinilor.

Grupul respectiv susține că automobilele ocupă prea mult spațiu, îngreunează traficul și, evident, poluează mediul înconjurător. În plus, ar avea un impact negativ și asupra infrastructurii prin… uzarea anvelopelor. Inițiatorii proiectului care interzice mașinile sunt de părere că într-un oraș nu ai nevoie decât de o bicicletă.

Orasul in care masinile ar putea fi interzise
Orasul in care masinile ar putea fi interzise

Au strâns de două ori mai multe semnături decât era necesar

Inițiativa s-a răspândit printre berlinezi în așa fel încât a fost organizat un referendum. Pentru ca inițiativa să intre în dezbatere oficială era nevoie de 20.000 de semnături, însă prietenii respectivi au reușit să strângă mai mult de 50.000 de semnături.

Urmează ca proiectul legislativ să fie discutat în ședințele primăriei orașului, însă deoarece era nevoie să fie puse la punct mai multe aspecte, discuțiile au fost amânate de pe 5 ianuarie, până pe 7 martie. Dacă va fi considerat constituțional va fi nevoie de alte patru luni pentru discuții și pentru aprobare.

Cu toate acestea, „Berlin Autofrei” consideră că inițiativa nu va avea sorți de izbândă și se pregătește pentru pasul următor. Dacă inițiativa va fi respinsă, vor avea nevoie de un nou referendum organizat în decurs de trei luni și în urma căruia sunt nevoiți să strângă 175.000 de semnături pentru a fi repusă în discuție.

În proiectul respectiv se specifică faptul că autoturismele ar putea fi folosite doar în cazul în care o familie se mută de la o locuință, la alta, dar și atunci când se pleacă în vacanță. De asemenea, berlinezii ar putea avea posibilitatea să închirieze o mașină de cel mult șase ori pe an, însă cu un motiv foarte bine întemeiat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...