Orașul din România unde se va ridica o statuie a unui rege al Ungariei: ‘În locul lui Mihai Viteazul’

Stan Filon 22.08.2023, 16:14
Orașul din România unde se va ridica o statuie a unui rege al Ungariei: ‘În locul lui Mihai Viteazul’

Autoritățile locale din Oradea au fost luate în vizor de mulți români care nu sunt deloc de acord cu renunțarea la statuia lui Mihai Viteazu pentru a face loc unui rege al Ungariei. Unii vorbesc deja despre ștergerea identității, istoriei, memoriei naționale românești din Transilvania.

Orașul din România unde se va ridica o statuie a unui rege al Ungariei

Un eveniment din Oradea le-a lăsat un gust amar multor români, după ce autoritățile locale au renunțat la statuia lui Mihai Viteazu din Cetatea Oradea pentru a face loc unei statui care îl reprezintă pe regele Ungariei Ladislau I.

Această inițiativă a provocat discuții aprinse în comunitate cu privire la modul în care sunt reprezentate personalitățile istorice și cultura românească în spațiul public. Episcopul Böcskei László a declarat că amplasarea statuii regelui Ladislau I nu ar face altceva decât să reînvie o tradiție veche.

Orasul din Romania unde se va ridica o statuie a unui rege al Ungariei
Orasul din Romania unde se va ridica o statuie a unui rege al Ungariei

Autoritățile au renunțat la statuia lui Mihai Viteazul

În trecutul istoric al orașului, în perioada 1360-1365, a existat o statuie a regelui Ladislau în Cetatea Oradea. Acest gest a fost repetat în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, când a fost amplasată o statuie ecvestră a regelui în locuri similare celor propuse pentru noua statuie.

Și primarul Florin Birta a exprimat susținere pentru inițiativă, subliniind importanța marcării și aprecierii personalităților care au contribuit la istoria orașului. Mai mult decât atât, el a adăugat că aceste inițiative sunt binevenite și vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea.

Cu toate acestea, există voci critice în comunitatea locală care consideră că amplasarea statuii regelui Ladislau I ridică semne de întrebare cu privire la modul în care sunt reprezentate istoria și cultura românească în acest context. Unii observatori au făcut comparații cu alte situații în care personalități importante pentru identitatea românească au fost înlocuite sau umbrite în spațiul public, în favoarea altor figuri istorice.

”Strategie de ștergere a identității, istoriei, memoriei naționale românești din Transilvania”

Mihai Tîrnoveanu, de la organizația “Calea Neamului”, a făcut o listă a monumentelor personalităților românești care au fost demolate sau “rearanjate” în Transilvania:

«A fost o “întâmplare” că la Sibiu în loc de Horea, Cloșca și Crișan, în centru este călăul lor, Brukenthal. A fost o “întâmplare” că la Turda, Avram Iancu încurca “arhitectura” fondurilor europene din centrul orașului. A fost tot o întâmplare că la Carei s-a proțapit tot în centru, statuia autorului imnului Ungariei în timp ce Monumetul Ostașului Român va fi îngrădit de plăci din beton?  Tot o “întâmplare” a fost si că la Alba Iulia, acolo unde de 1 Decembrie defilează unii în uniformele Armatei Imperiale Habsburgice, s-a ridicat statuia lui Bethlem, fost principe al Transilvaniei. Tot “întâmplare” a fost că Emanuil Gojdu, tot la Oradea, a fost mutat din centru intr-un parc, iar Mihai Eminescu a stat intr-o cușcă de lemn vreo 4 ani… “Întâmplător”, la Cluj-Napoca, Lucian Blaga, Mihai Eminescu si Memorandiștii au fost lăsați fără soclu și fără nume. Desigur tot întâmplător, la Valea Uzului unii nu au loc de crucile eroilor armatei române… Dar cine a fost sceptic și a considerat toate astea doar niște “întâmplări”, se mai îndoiește acum că de fapt totul se înscrie într-o strategie de ștergere a identității, istoriei, memoriei naționale românești din Transilvania? Adică mai clar de atât, ce vreți: în locul lui Mihai Viteazu este Ladislau al Ungariei!»

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...