Oraşul din România în care Kaufland a primit interzis. Va fi mare scandal. S-a aflat şi motivul

Nicu Stan 14.01.2022, 13:09
Oraşul din România în care Kaufland a primit interzis. Va fi mare scandal. S-a aflat şi motivul

Oraşul din România în care Kaufland a primit interzis. Va fi mare scandal. S-a aflat şi motivul pentru care hypermarketul nu mai  poate construi un nou magazin. Cel mai probabil, Kaufland va da în judecată primăria orașului care a decis să construiască altceva pe terenul pe care retailerul l-a achiziționat în anul 2020 și de pe care acum va fi expropriat.

Kaufland, interzis să mai construiască un nou magazin într-un oraș mare din România. Care este motivul

Orașul în care Kaufland are interzis este Cluj Napoca. Kaufland nu va mai avea voie să construiască un nou magazin pe un teren pe care l-a cumpărat încă din anul 2020, după ce primaria a decis că vrea să construiască trenul metropolitan și metrou.

Kaufland va da în judecată Primăria Cluj-Napoca după ce administrația publică locală a aprobat, în noiembrie 2021, o Hotărâre de Consiliu Local privind Studiul de Fezabilitate pentru construirea trenului metropolitan și metroului.

Emil Boc vrea sa construiasca tren metropolitan si metrou in Cluj 
Emil Boc vrea sa construiasca tren metropolitan si metrou in Cluj

Kaufland, expropriat de Primărie

În urma hotărârii, Kaufland va rămâne fără terenul de 30.000 de metri pătrați din Florești, de pe locul fostei ferme de pui, pe care l-a cumpărat, în 2020, prin licitație, pentru a construi un nou magazin.

Astfel, traseul trenului și metroului, mai exact organizarea de șantier pentru una dintre stații, trece și peste terenul Kaufland astfel că autoritățile locale ar trebui să exproprieze compania. De asemenea, șantierul de pe terenul fostei ferme de pui ar urma să fie activ cel mai probabil până în anul 2028.

Deja a fost făcută plângere prealabilă

Binențeles, proprietarul terenului de 30.000 de metri pătrați nu este de acord cu exproprierea și a formulat o deja o plângere prealabilă către Primăria Cluj-Napoca prin care solicită revocarea în tot și în subsidiar, revocarea în parte a Hotărârii de Consiliu Local care prevede realizarea trenului metropolitan și pe terenul său.

Reprezentanții Kaufland au estimat valoarea terenului la 6 milioane euro, suma cu care l-au cumpărat.

Kaufland nu se mulțumește doar cu banii pe care i-a dat pe teren

„O eventuală procedură de expropriere ar presupune suportarea costului exproprierii (probabil exclusiv din bugetul local al UAT Florești, în condițiile în care terenul Kaufland se află în afara zonei minime de siguranță a trenului metropolitan). Cu titlu preliminar, arătăm că despăgubirile datorate de expropriator sunt formate din două componente, anume valoarea reală a imobilului și prejudiciul suferit de expropriat ca urmare a exproprierii”, au transmis reprezentanții Kaufland prin societatea de avocați Mușat & Asociații, potrivit ziardecluj.ro.

Primăria Cluj consideră nefondată solicitarea Kaufland

La ședința de Consiliu Local din data de 18 ianuarie, va fi discutată acea plângere prealabilă. Primăria Cluj consideră însă nefondată solicitarea Kaufland, ceea ce înseamnă că se va merge mai departe pe cale juridică.

„Acest studiu de fezabilitate confirmă, pe de o parte, intenția autorităților publice de a expropria terenul Kaufland în vederea amplasării organizării de șantier aferente trenului de suprafață ce va traversa comuna Florești (i.e. Stație Teilor), situată în imediata lor proximitate, iar pe de altă parte, cuprinde și modificarea încadrării funcționale a terenului Kaufland în sensul includerii în zonă mixtă, pentru care regulamentul local de urbanism aferent instituie interdicția utilizării sale pentru comerț en detail în clădiri independente de tip supermarket, hypermarket (big box), mall etc., ce va constitui – în caz de nerevocare a acestei hotărâri – un obstacol în continuarea procedurii de autorizare a lucrărilor de construire a centrului comercial inițiate de Kaufland”, mai scrie în plângerea prealabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe