Oraşul din România care va avea propria companie aeriană. Ce curse va efectua

Ioana Bucur 01.10.2021, 10:12
Oraşul din România care va avea propria companie aeriană. Ce curse va efectua

Premieră absolută la noi în țară, marcată de unul dintre primarii-vedetă ai momentului. Un oraș din România va avea propria companie aeriană.

Orașul cu propria companie aeriană

Un nou proiect ambițios și unic în România a fost anunțat recent de autoritățile locale din orașul ce se bucură, în ultima perioadă, de o dezvoltare spectaculoasă. De la clădirele cu fațade reamenajate, la luminatul de noapte spectaculos, ce pune în valoarea arhitectura superbă, Oradea devine una dinte destinațiile preferate ale românilor dornici de un city-break în interiorul granițelor țării.

Iar drumul până acolo va deveni mult mai simplu, după ce orașul va avea propria companie aeriană. Proiectul „Air Oradea” a fost anunțat de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și primarul Florin Birta.

Compania va fi deținută, cu de 60% dintre acțiuni, de Primăria Oradea și de Consiliul Județean, 40%.

„La începutul lunii august era anunţată intenţia înfiinţării acestei companii. Suntem în situaţia ca în şedinţa Consiliului Judeţean de astăzi şi a Consiliului Local de mâine va fi pus materialul în dezbatere. Am făcut săptămâna trecută rezervarea denumirii, se va numi SC Air Oradea SA”, a spus primarul Florin Birta în cadrul unei declaraţii comune cu preşedintele Ilie Bolojan, făcute miercuri în faţa clădirii Aeroportului din Oradea.

Air Oradea va face trei curse zilnice spre București, în zilele lucrătoare, și câte zboruri în weekend. În plus, compania va efectua și patru zboruri spre hub-uri europene.

Oraşul din România care va avea propria companie aeriană.
Aeroport Oradea

„Se va pune Oradea pe harta europeană a dezvoltării”

Proiectul a luat naștere din dorința de a ajuta „dezvoltarea transportului aerian, atragerea de investitori şi turişti în Oradea şi în Bihor, şi crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul din Oradea, a explicat Florin Birta.

„Cert este că, din primăvara anului viitor, vom avea un plan de zbor cu trei curse zilnice între Oradea și București, dus-întors, de luni până vineri, și două curse în week-end, sâmbătă și duminică, plus patru curse externe pe săptămână, cu care ne vom conecta la patru hub-uri internaționale, pe care le vom anunța într-un viitor apropiat”, a spus Birta.

Primarul a precizat că, în curând, se vor face și rezervările de sloturi pentru viitoarele curse Air Oradea și că a fost deja „efectuat un business plan” prin care se va decide operarea cu avioane de tip Jet sau cu elice, adică dacă va exista posibilitatea de a acoperi rute mai lungi ori medii, precum şi dacă acestea vor fi închiriate ori cumpărate, potrivit Bihoreanul.

Ilie Bolojan a anunțat că „urmează să declanşăm procedurile de licitaţie pentru închirierea echipajelor” care se vor opera zborurile.

„Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea şi Bihor, pentru că asigurând conexiunea aeriană cu Capitala şi cu huburi internaţionale, se va pune Oradea pe harta europeană a dezvoltării”, a spus Bolojan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...