20.000 de persoane nevoiaşe au primit ajutoare alimentare colectate de Banca Regională pentru Alimente Oradea

Elena Avramescu 28.09.2021, 18:08
20.000 de persoane nevoiaşe au primit ajutoare alimentare colectate de Banca Regională pentru Alimente Oradea

800 de tone de produse alimentare şi nealimentare au ajuns, în ultimul an, la aproximativ 20.000 de persoane nevoiaşe sau în dificultate din regiunea de nord-vest. Ajutoarele alimentare au fost colectate şi oferite, prin asociaţii şi fundaţii, de către Banca Regională pentru Alimente Oradea.

20.000 de persoane nevoiaşe au primit ajutoare alimentare

Am ajuns să strângem, până în prezent, 800 de tone de produse alimentare şi nealimentare, în valoare de 5,8 milioane de lei, colectate din donaţii de la producători, de companii, de la distribuitori, supermarketuri, chiar şi de la restaurante. Am trimis alimente atât în Bihor, cât şi în Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

În Maramureş am înfiinţat încă o bancă pentru alimente, care este operaţională din acest an, a spus Gabriela Vereş, preşedintele instituţiei.

Conform acesteia, cele mai multe produse au venit de la fabrici, chiar de la producători, din suprastocuri, unele sezoniere (de Crăciun, de Paşti), dar și mărfuri refuzate la supermarketuri din motive estetice (conopidă îngălbenită, morcovi prea mari sau răsuciţi etc), precum și produse ce vin din campanii de marketing, din testări de sortimente noi sau care se apropie de termenul de expirare.

20000 de persoane nevoiase au primit ajutoare alimentare
Ajutoare alimentare

Banca pentru Alimente Oradea a reușit să colaboreze cu mai multe asociaţii şi fundaţii, 60 în Bihor şi în jur de 100 în regiune, cu programe sociale destinate persoanelor aflate în situaţii de risc, mame singure, persoane fără adăpost, copii, vârstnici sau familii aflate în nevoie, sub pragul de sărăcie, copiii din case de tip familial.

În plus, echipa de voluntari a Băncii pentru Alimente a distribuit în acest an alimente şi persoanelor sinistrate din Apuseni şi Satu Mare, ale căror locuinţe au fost afectate de inundaţii. În curând vor începe şi o campanie de educaţie pentru tineri.

E de datoria fiecăruia dintre noi să fim buni gospodari şi să nu mai risipim alimentele pentru a căror producere se consumă resurse. În timp ce 4,5 milioane de oameni care sunt în risc de sărăcie nu şi le pot permite. Pentru mulţi dintre ei, alimentele pe care le trimitem noi sunt singura mâncare pe care o primesc într-o zi, a mai spus Gabriela Vereş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...