Oraşul din România care interzice aceste maşini în centru. Cine sunt cei afectaţi de decizie

Iancu Andreea 18.05.2022, 11:40
Oraşul din România care interzice aceste maşini în centru. Cine sunt cei afectaţi de decizie

România începe treptat să se alinieze la tendința europeană care vizează eliminarea traficului intens din centrul orașelor. La fel ca în unele capitale din Europa, și în țara noastră se interzice circulația unei categorii de mașini în centru, iar orașul care a luat această decizie importantă a stabilit deja o regulă ce se aplică începând de luna aceasta. Mai mulți șoferi din regiune vor fi afectați de această hotărâre.

Ce mașini s-au interzis în centrul unui oraș din România. Decizia se aplică deja

Autoritățile dintr-un oraș din țara noastră au stabilit o regulă care se aplică deja în numeroase state din Europa și care este de luna aceasta regăsită și în România. Pentru a combate traficul intens din marile aglomerări urbane, o categorie de șoferi va trebui să se conformeze noilor reguli impuse deja de la începutul lunii mai.

Astfel, șoferii mașinilor școlilor de șoferi care obișnuiau să parcurgă traseele din centrul orașului vor trebui să își aleagă o altă rută. Reprezentanții din Oradea au interzis acestora să circule pe anumite străzi în timpul orelor de vârf, astfel încât să nu se mai producă cozi de mașini în spatele celor care învață să conducă. Măsura a fost deja dispusă de Prefectura Bihor și vizează fluidizarea traficului din localitate.

Orașul din România în care se interzice circulația acestor mașini
Oradea este într-un proces de dezvoltare în ultimii ani

Oradea, planuri mari de dezvoltare. Autoritățile încep digitalizarea sistemului de salubritate

Începând din data de 6 mai, mașinile școlilor de șoferi din Oradea au interdicție de a circula în orele de vârf pe 33 de străzi. Această restricție de circulație se aplică până la finalul anului, excepție făcând lunile iulie și august. În plus, începând cu luna iulie, cei care trebuie să susțină examenele pentru permisul de conducător auto pot să meargă la probă şi sâmbătă.

Pe de altă parte, dincolo de fluidizarea traficului, orădenii vor beneficia de cele mai noi tehnologii în oraș. Autoritățile încep digitalizarea sistemului de salubritate, urmând să fie instalate ghene inteligente, camere cu inteligență artificială și saci cu cipuri. Peste 900 de locatari dintr-un cartier vor fi primii locuitori care vor testa acest sistem.

Sacii colorați cu cip unic vor putea să deschidă ușile de la țarcurile metalice. De asemenea, camerele video montate la ghene vor beneficia de inteligență artificială și o bază de date care vizează volumul de deșeuri, oamenii urmând să plătească gunoiul în funcție de cantitatea pe care o produc. Acest experiment va fi valabil timp de trei luni.

„Scopul principal al proiectului a fost şi este reducerea cantității de deşeuri generate, cât şi creşterea colectării. Ne-am inspirat de la alte ţări mai dezvoltate decât noi şi noi sperăm că am aplicat-o cu succes aici la noi”, a explicat Roxana Gavriluţ, manager de proiect.

Cum funcționează ghenele inteligente de gunoi

Sistemul montat în cadrul ghenelor inteligente va putea să depisteze dacă un sac de gunoi este aruncat lângă țarcul metalic sau dacă un locuitor a intrat fără cip, ori în cazul în care ușa rămâne deschisă mai mult de 5 minute.

„Sistemul are în componenţă un cititor, care identifică sacii prin radiofrecvenţă şi oferă acces în incinta ţarcului doar persoanelor autorizate. Ţarcul este securizat printr-o închidere electromagnetică, completat de nişte senzori de  deschidere a uşilor, care ne prezintă momentul în care uşile sunt deschise şi atunci când uşile sunt deschise pot fi închise de la distanţă”, explică Călin Lucaciu, director tehnic.

Asociația de proprietari și poliția locală vor dispune de o aplicație specială, prin care vor putea să semnaleze incidentele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...