Proiectul pentru parcarea bicicletelor în rasteluri cu facilităţi smart, al unei echipe din Oradea, a câștigat locul 1 la Urban Innovation Hackathon

Elena Avramescu 22.11.2021, 16:48
Proiectul pentru parcarea bicicletelor în rasteluri cu facilităţi smart, al unei echipe din Oradea, a câștigat locul 1 la Urban Innovation Hackathon

O echipă din Oradea a reușit să câştige locul I şi premiul de 1.000 de euro, duminică, la concursul de soluţii pentru dezvoltarea sustenabilă a oraşului – Urban Innovation Hackathon – organizat de urbanizehub.ro. Proiectul s-a axat pe parcarea bicicletelor în rasteluri cu facilităţi smart, mai ales în centrul orașului.

Proiectul pentru parcarea bicicletelor în rasteluri cu facilităţi smart, locul 1 la Urban Innovation Hackathon

Victoria Balint, şefa secţiei Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria din Oradea, este iniţiatoarea acestui proiect numit la început „Vino la noi cu bicicleta”. Aceasta a vrut să adreseze această invitaţie tuturor localnicilor către instituţiile de cultură şi obiectivele turistice aflate în centru istoric al oraşului.

Dar degeaba inviţi pe cineva dacă nu există locuri sigure în care să îţi laşi bicicleta. Băieţii, cu background tehnic, au venit cu plusvaloare ideii mele şi au completat cu partea de digitalizare, pentru a se crea o reţea coerentă, cu aplicaţii smart, astfel încât să vezi exact unde sunt rasteluri, să poţi face rezervare, să poţi să verifici dacă e în siguranţă etc.

În două zile de lucru continuu, echipa noastră formată din cinci persoane a reuşit să creeze un concept care a fost declarat câştigător, a declarat Victoria Balint, şefa secţiei Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria din Oradea, potrivit Agerpres.

Proiectul pentru parcarea bicicletelor in rasteluri cu facilitati smart, locul 1 la Urban Innovation Hackathon
Bicicleta in oras

Întreaga echipă este formată de inginerii Tudor Beleuţă, Robert Kovacs şi Sebastian Mihalache, la care s-a alăturat şi arhitecta Irina Tătăranu, din Sighişoara.

Sper că vom reuşi să implementăm ideea la Oradea şi că vor beneficia de ea cât mai mulţi orădeni şi turişti. Rastelele de biciclete cu design art inspired şi o aplicaţie propusă. Poate se face şi concursul de design pentru artiştii orădeni şi se realizează şi campania Vino la noi cu bicicleta, de către instituţiile de cultură din Oradea şi administratorii obiectivelor turistice centrale, a mai spus Victoria Balint.

În plus, proiectul ar putea fi extins şi în cartierele de blocuri din oraş, aşa cum poate fi aplicat şi în alte oraşe, imediat după implementarea lui.

Premiul I a fost obţinut de echipa iniţiată de Victoria Balint într-o competiţie cu alte 13 echipe, iar cele patru premii au fost acordate, după cum urmează: locul I, de 1.000 de euro, pentru proiectul rastel.io, locul II, de 800 de euro, pentru proiectul Smartlights, locul III, de 500 de euro, pentruproiectul ReOradea şi locul IV, de 300 de euro, pentru proiectul Train for the Future.

Concursul a fost organizat în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, pe trei tematici, cum ar fi mobilitate urbană & spaţii publice, schimbări climatice & mediu, respectiv soluţii digitale pentru oraşul de mâine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...