Oraşul din România care are un copac inteligent. Funcționează cât 275 de arbori la un loc

Ioana Bucur 17.07.2022, 11:49
Oraşul din România care are un copac inteligent. Funcționează cât 275 de arbori la un loc

Inima țării ar putea deveni, de fapt, plămânul țării. Într-unul dintre cele mai frumoase orașe din România, autoritățile locale au un plan ambițios. Aici urmează să „răsară” primul copac inteligent. Noua tehnologie urmează să fie testată pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde. Potrivit dezvoltatorilor, beneficiile pentru sănătatea locuitorilor sunt importante, el funcționând cât 275 de arbori la un loc.

Orașul care va avea un copac inteligent

România face pași importanți spre tehnologiile viitorului, iar reducerea poluării și îmbunătățirea calității aerului sunt pe lista priorităților autorităților, iar copacul inteligent ar putea fi soluția.

Proiectul nu este pentru întâia oară pe masa administrației locale. Primăria Brașov a relansat recent licitația pentru achiziționarea acestei noi tehnologii.

Biotehnologia City Tree este, de fapt, un sistem ce poate filtra și purifica aerul, scriu jurnaliștii de la Newsbv.ro. Copacul inteligent ar urma să fie testat în cele mai aglomerate zone din oraș, pe bulevardul Eroilor, în Piața Sfântul Ioan sau în Livada Poștei Biblioteca Județeană.

Efectul de filtrare se realizează prin panourile cu mușchi cu care este „echipat” copacul. Un singur astfel de plămân funcționează cât 275 de arbori la un loc. Cerințele sistemului, gradul de filtrare și calitatea aerului pot fi monitorizate de la distanță.

Un al efect benefic va fi simțit în special în lunile de vară. City Tree are și un efect de răcire creat de peretele mușchilor irigați asupra perimetrului din jur, prin sistemul de ventilație. În plus, este și un spațiu de relaxare, în condițiile în care are la bază o bancă de lemn pe care oamenii se pot odihni.

Oraşul din România care are un copac inteligent. Funcționează cât 275 de arbori la un loc

Proiectul a stârnit interes în România

La sfârșitul anului 2020, Primăria Cluj a lansat o licitație pentru a cumpăra trei instalații City Tree. În 2014, orașul a fost numit, în anumite topuri, locul cu cel mai curat aer din Europa.

„Clasamentul a fost publicat de Asociaţia ‘Respire’ în parteneriat cu revista „We demain’ şi realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului.

Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depăşire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanţi: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot şi ozonul.

Numărându-se printre principalii agenţi nocivi din aer, aceşti trei poluanţi periculoşi pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare şi pot cauza decese timpurii, relatează Le Monde”, scria Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...