Fostul primar al Brașovului George Scripcaru scapă de dosarul ”Termoficarea”. Instanța supremă l-a achitat definitiv

Ioana Matei 05.07.2022, 06:20
Fostul primar al Brașovului George Scripcaru scapă de dosarul ”Termoficarea”. Instanța supremă l-a achitat definitiv

Dosarul ”Termoficarea” în care au fost acuzați de corupție și abuz în serviciu fostul edil al Brașovului George Scripcaru, fostul viceprimar Adina Durbacă, mai mulți șefi din Primărie, un avocat și administratorii unor firme s-a închis definitiv după șase ani și patru luni cu decizii de achitare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis dosarul la instanță în februarie 2016 și primele decizii de achitare au venit după mai bine de patru ani de judecată. Curtea de Apel Brașov i-a achitat pe 24 aprilie 2020 atât pe George Scripcaru, cât și pe ceilalți 11 inculpați.

Decizii de achitare au primit atunci:

  • George Scripcaru, la data faptelor primar al municipiului Brașov, pentru abuz în serviciu, instigare la tentativă la abuz în serviciu și luare de mită;
  • Adina Alexandrina Durbacă, viceprimar al municipiului Brașov, pentru instigare la tentativă la abuz în serviciu;
  • Liliana Horga, director executiv adjunct la Direcția tehnică din Primăria Brașov, pentru abuz în serviciu, uz de fals și tentativă la abuz în serviciu;
  • Claudia Niculina Radu, angajată a Primăriei Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC Tetkron SRL (societatea Consiliului Local), pentru tentativă la abuz în serviciu;
  • Isabella Beatrice Mărășescu, șeful Serviciu achiziții publice din cadrul Primăriei Brașov, pentru abuz în serviciu și uz de fals;
  • Attila Radnoti, directorul Direcției tehnice din Primăria Brașov, pentru abuz în serviciu și uz de fals;
  • Lidia Bulgărea, șeful Serviciului investiții – Compartiment implementare și derulare proiecte din Primăria Brașov, pentru abuz în serviciu și uz de fals;
  • avocata Daniela Pălănceanu, membru în Consiliul de administrație al SC Tetkron SRL, pentru tentativă la abuz în serviciu;
  • Călin Silviu Pop, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, dare de mită și spălare a banilor;
  • Mihaela Vulpescu, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu;
  • Cristina Iuliana Antonie, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită;
  • Mihai Ciprian David, pentru instigare la abuz în serviciu.

Procurorii DNA au contestat deciziile de achitare la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde judecata în apel început în iunie 2021. După nouă termene, judecata în dosar s-a încheiat pe 24 mai 2022. Luni 4 iulie, judecătorii din complet au decis definitiv ca cei 12 inculpați să fie achitați definitiv.

”Respinge ca nefondate apelurile declarate împotriva sentinţei penale nr. 26/F din data de 24 aprilie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală, în dosarul nr. 106/64/2016, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov, precum şi de către inculpaţii Radnoti Attila, Mărăşescu Isabella Beatrice, Pălănceanu Daniela, Scripcaru George, Bulgărea Lidia, Pop Călin Silviu, Horga Liliana şi Antonie Cristina Iuliana”, se arată în decizia definitivă a ICCJ.

Mihaela Vulpescu a decedat în timpul judecării apelului, în cazul ei instanța constatând încetarea procesului penal.

Dosarul ”Termoficarea”, trimis în instanță pentru atribuirea unui contract

Procurorii DNA l-au acuzat pe George Scripcaru că, în perioada 2011-2012, ar fi intervenit pentru a-i atribui firmei administrate de Călin Silviu Pop un contract pentru lucrări la reţeaua de termoficare, deși ar fi știut că societatea nu avea specialiști și utilaje pentru a o realiza.

George Scripcaru, fost primar al Brașovului. Sursa – Facebook

Intervențiile ar fi fost făcute, spuneau procurorii DNA, de primarul George Scripcaru, după înțelegerile cu Mihai Ciprian David și Călin Silviu Pop, la funcționari din Primăria Brașov, de la SC CET SA și de la SC Tetkron SRL, înființată în 2010 și la care acționar majoritar era Consiliul Local.

”Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Mai mult, susțin procurorii, la dosarul de licitație, Călin Silviu Pop ar fi depus un raport falsificat, care ar fi stat la baza atribuirii contractului în valoare de peste 6,1 milioane de lei firmei administrate de acesta.

Procurorii DNA l-au mai acuzat pe George Scripcaru că, după ce a început derularea contractului, ar fi a aprobat decontarea unor sume cerute de firma lui Călin Silviu Pop ”pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate”. În acest fel, bugetul local ar fi pierdut aproape 2 milioane de lei.

Legat de acuzația de luare de mită, procurorii DNA au scris în rechizitoriu că George Scripcaru ar fi luat, prin intermediul Cristinei Iuliana Antonie, de la omul de afaceri Călin Silviu Pop, materialele electorale pentru alegerile locale din 2012, respectiv câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor, toate în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

”În cursul lunilor mai – iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței bunurilor remise cu titlu de mită primarului municipiului Brașov, inculpatul Pop Călin Silviu a efectuat operațiuni comerciale ce nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăți furnizoare de materiale publicitare. Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive, respectiv achiziția altor produse decât materialele electorale achiziționate în mod real”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

George Scripcaru, achitat în trei dosare, judecat în al patrulea

Dosarul ”Termoficarea” este al treilea în care fostul primar George Scripcaru obține decizie de achitare.

Scripcaru mai are decizii de achitare și în dosarul ”Skoda”, precum și în cel privind o construcție ilegală din curtea Spitalului Județean Brașov.

În dosarul ”Skoda”, decizia de achitare a fost data de Curtea de Apel Ploieşti, în aprilie 2021, după ce judecătorii de la Tribunal l-au condamnat pe George Scripcaru la doi ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. În același dosar a fost achitat și Cristian Radu, la data faptei director la Regia Autonomă de Transport (RAT) Braşov, tot pentru abuz în serviciu.

”În perioada 2007 – 2015, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, și-a exercitat influența reală asupra directorului Regiei Autonomă de Transport (RAT) Brașov și l-a determinat să-și încalce atribuțiile de serviciu și să achiziționeze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziția primăriei Brașov, semnându-se în acest sens mai multe contracte și acte adiționale. Scopurile urmărite de edil au fost obținerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosința exclusivă a mașinilor respective, dar și neplata costurilor pentru întreținerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații)”, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.

O altă decizie definitivă de achitare a lui Scripcaru este din ianuarie 2022, în dosarul în care a fost inculpat și Aristotel Căncescu, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov.

George Scripcaru mai are un dosar în care este acuzat de șantaj, alături de George Mihai Cornea, fost director al Regiei Autonome de Transporturi Brașov. Dosarul se judecă din decembrie 2020 la Tribunalul Covasna, următorul termen fiind pe 14 septembrie.

Procurorii DNA spun că, în 2020, când a candidat pentru un nou mandate de primar la Brașov, George Scripcaru l-ar fi amenințat pe unul din angajații societății care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor Regiei Autonome de Transporturi Brașov că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

”Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi de promovare electorală a candidaților la Primăria Brașovului din partea partidelor cu care societatea încheiase anterior contracte de promovare”, au scris procurorii în rechizitoriu.

George Scripcaru a fost primar al Brașovului din 2004 până în 2020, când a candidat din partea PNL și a pierdut în fața candidatului USR PLUS Allen Coliban.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...