Orașele din România care au cel mai curat aer. Brașovul e la coada clasamentului

Mihai Roșoiu 13.12.2020, 11:15
Orașele din România care au cel mai curat aer. Brașovul e la coada clasamentului

Specialiștii au dat verdictul. Brașovul este la coada clasamentului în care aflăm orașele din România care au cel mai curat aer. În mod absolut surprinzător, frumosul oraș de sub Tâmpa se situează pe o poziție incredibilă a acestei ierarhii. Deși este așezat la poalele munților, orașul Brașov se numără printre așezările cele mai afectate de poluare.

Ce orașe din România au cel mai curat aer

Topul poluării din România a fost întocmit de o organizație de specialitate din Elveția. Reprezentanții acesteia adună date din toate țările lumii pentru realizarea unui studiu referitor la poluarea globală. Despre orașele din țara noastră existau informații că ar fi poluate, dar clasamentul elvețienilor, citat de stirileprotv, este oarecum surprinzător.

Brașov, un municipiul despre care s-ar fi putut bănui că este unul dintre răsfățate din acest punct de vedere, se află la coada ierarhiei. În realitate, orașul din țara noastră cel mai puțin afectat de poluare este Constanța. Specialiștii au și explicații în acest sens. Briza mării ajută la curățarea atmosferei, iar cel mai mare oraș din România situat pe litoral se bucură de o calitate bună a aerului.

Orasele din Romania care au cel mai curat aer. Constanta ocupa prima pozitie
Orasele din Romania care au cel mai curat aer. Constanta ocupa prima pozitie

Dintre cele 22 de orașe românești incluse în studiu, pe locurile 2 și 3 s-au situat Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galaţi şi Brăila. Specialiștii spun că acestea sunt locurile pe care trebuie să le alegem, dacă dorim să respirăm un aer curat în țara noastră.

Capitala, printre ultimele clasate

Este de notorietate faptul că cel mai poluat oraș din România este Iași. Autoritățile încearcă din răsputeri să rezolve această situație de-a dreptul dramatică. Până acum rezultatele nu au apărut, iar capitala Moldovei continuă să ocupe ultimul loc în topul calității aerului din țara noastră.

Deasupra Iașiului, în studiul realizat de elvețieni se situează Cluj Napoca. O urbe altfel înfloritoare, municipiul județul Cluj este penultimul în clasament. Se pare că dezvoltarea economică aduce după sine și poluare aerului, iar Cluj este un exemplu în acest sens.

Orasele din Romania care au cel mai curat aer. Brasovul e codasa in clasament
Orasele din Romania care au cel mai curat aer. Brasovul e codasa in clasament

Alte două orașe situate în subsolul ierarhiei sunt Brașov și București. Dacă în cazul Capitalei, lucrurile sunt explicabile, surpriza vine din partea Brașovului, care nu se numără printre orașele cu aer curat, așa cum s-ar putea bănui.

Orașele din România care au cel mai curat aer au fost stabilite de elvețienii care realizează studiul la nivelul întregii planete. Perioadele din an în care poluarea din orașe atinge cote maxime sunt  în lunile ianuarie-februarie şi noiembrie-decembrie, când are loc inversiunea termică. Așa că, în această perioadă, a sărbătorilor de iarnă, n-ar fi rău să țineți cont și de cercetările specialiștilor.

Urmăriți Impact.ro și pe