Trei orașe din România, în top 5 al poluării cu oxizi de azot din Europa. Substanța este cancerigenă! Care sunt orașele afectate

Iancu Andreea / 23.10.2020, 12:13
Trei orașe din România, în top 5 al poluării cu oxizi de azot din Europa. Substanța este cancerigenă! Care sunt orașele afectate

Poluarea din marile orașe se regăsește tot mai des printre motivele creșterii ratei de mortalitate în rândul cetățenilor. Cu metropole împânzite de mașini și activități industriale intense, România a devenit una dintre țările fruntașe ale Europei în cazul poluării. Astfel trei dintre orașele țării noastre au ajuns în top 5 al poluării cu oxizi de azot.

Cele trei orașe din România, în top 5 al poluării cu oxizi de azot

O cercetare amănunțită, care a inclus 430 de orașe europene, arată care sunt unele dintre cele mai poluate aglomerări urbane se regăsesc în țara noastră. România devine astfel fruntașă în rândul țărilor Europei când vine vorba de numărul orașelor poluate. Trei dintre primele cinci poziții din top sunt ocupate de orașe românești.

București, Cluj-Napoca și Brașov sunt cele trei metropole din top 5 cele mai poluate cu oxizi de azot. Această substanță este considerată cancerigen de mare risc de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, românii cei mai afectați de impactul poluării aerului asupra sănătății. De altfel, românii se regăsesc în top cu 21 de orașe unde se regăsesc niveluri semnificative de poluare.

În cadrul principalelor orașe din România au fost semnalate particule fine PM2.5 și PM10, care au un impact negativ asupra costurilor pe care țara noastră le plătește din pricina poluării. Acestea sunt urmate de emisiile de oxizi de azot și de cele cauzate de mașinile vechi și diesel.

Pe de altă parte, studiul european susține că reducerea poluării aerului trebuie să devină o prioritate pentru sănătatea publică din orașele europene. De asemenea, în contextul pandemiei de Covid-19, aceleași cercetări arată că o calitate deficitară a aerului poate crește mortalitatea în cazul îmbolnăvirilor de Covid-19.

Traficul rutier, unul dintre principalii factori ai poluării cu oxizi de azot
Traficul rutier, unul dintre principalii factori ai poluării cu oxizi de azot

Ce sunt, de fapt, oxizii de azot și cât sunt de nocivi

Oxizii de azot reprezintă un grup de gaze, care conțin azot și oxigen în diferite cantități. Ei se formează în timpul procesului de combustie, atunci când combustibilul este ars la temperaturi înalte. Cel mai adesea, oxizii de azot se regăsesc în orașe cu trafic rutier ridicat. Totuși, ei sunt rezultatul unor activități industriale și a procesului de producție a energiei electrice. Aceeași oxizi de azot sunt responsabili de formarea smogului, a ploilor acide, de deteriorarea calității apei, de efectul de seră și de reducerea vizibilității în orașe.

Aspectul extrem de important îl reprezintă modul în care oxizii de azot afectează sănătatea populației. Dioxidul de azot este cunoscut pentru faptul că este extrem de toxic pentru oameni și animale. Gradul său de toxicitate este de patru ori mai mare decât al monoxidului de azot. O concentrație ridicată de oxid de azot poate fi fatală, în timp ce concentrațiile reduse afectează țesutul pulmonar.

În rândul cetățenilor, oxizii de azot duc la dificultăți de respirație, iritații ale căilor respiratorii și disfuncții ale plămânilor. O expunere de lungă durată la o concentrație redusă poate distruge țesutul pulmonar, ducând la emfizem pulmonar. Dintre categoriile cele mai afectate de această expunere, cei mai afectați sunt copiii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI