Cum va fi monitorizată calitatea aerului în orașele mari ale României. Ce urmează să se întâmple în București

Andrei Cezar 13.10.2020, 17:45

România se află în topul țărilor cu cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană. Calitatea aerului de la noi lasă de dorit, în special în municipii precum București, Iași, ori Brașov. În țara noastră, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) cuprinde 148 de staţii funcționale, iar printr-un contract semnat astăzi de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe și de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, rețeaua va fi suplimentată cu alte 17 noi stații. Investiția se ridică la o valoare de 81 de milioane de lei, iar suma va fi folosită și pentru implementarea unui sistem de prognoză a calității aerului. Practic, printr-o aplicație descărcată pe dispozitivul mobil, orice persoană va putea ști cât de curat sau poluat va fi aerul din localitatea în care se află. O bună parte din suma investită, respectiv 74 de milioane de lei, va fi atrasă din fonduri europene nerambursabile, a anunțat ministrul Costel Alexe.

Cetățenii vor fi informați cu privire la calitatea aerului, printr-o aplicație pe telefonul mobil

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe a explicat în conferința de presă comună, pe care a susținut-o alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, că la fel cum astăzi există o prognoză meteo, începând cu 2023 în orașele din țară va exista și o prognoză a calității aerului.

Modernizarea RNMCA presupune 17 noi stații de monitorizare a calității aerului.

”Aceste stații vor ajunge în județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Mehedinți, Olt, Prhova, Sibiu, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Toate aceste județe vor beneficia de stații prin programul de finanțare. Vom schimba modul de funcționare cu 180 de grade, privind calitatea aerului în România.

Prin acest contract de finanțare vom investi și într-un sistem de prognoză a calității aerului. Exact cum astăzi avem o prognoză meteo, vom avea și una privind calitatea aerului, pe care populația o va putea consulta zilnic.”, a explicat ministrul Costel Alexe.

Mai exact, oamenii se vor putea informa cu câteva zile înainte privind calitatea aerului aferent localității de care sunt interesați.

” Prognoza va furniza informații cu privire la nivelul poluanților din aer pentru următoarele 24, 48 sau 72 de ore, oriunde în țară. Asta înseamnă că oricine va ști, de exemplu, de luni cum va fi calitatea aerului marți sau miercuri și astfel vorm reuși să previzionăm multe dintre problemele de mediu privind calitatea aerului.

Cu asemenea prognoză, oamenii își vor putea face mai bine planurile de ieșire în aer liber, iar autoritățile vor putea impune măsuri pe termen scurt și vor putea manageria mult mai bine aceste situații de criză.”, a mai spus ministrul Mediului.

Ministrul mediului, Costel Alexe - semnarea contractului de finanțare
Ministrul Mediului, Costel Alexe – semnarea contractului de finanțare

Bucureștiul nu este inclus în program

Pentru a putea fi implementat este necesar ca sistemul să conțină două elemente, spune ministrul Costel alexe, respectiv prognoza meteo, care include modelarea deplasării curenților de aer și o bază unică națională de emisii de poluanți pe care o realizăm și o finanțăm tot prin acest contract de finanțare. În această bază națională vom avea date privind cantitatea de emisii din fiecare oraș în parte, în funcție de activitatea economică de acolo, de dezvoltarea rezidențială, amploarea traficului, energia consumată, precum și activitățile agricole.”

Termenul de implementare a proiectului este până în 2023, iar în acești trei ani ”sistemul de prognoză va calibrat în trei orașe pilot: Ploiești, Brașov și Iași”. Municipiile au fost alese pe baza expertizelor efectuate care arată o poluare accentuată din cauza ”aglomerării urbane și a traficului. ”

Sistemul care va stabili calitatea aerului se va baza pe două elemente.

” Prognoza națională privind calitatea aerului pentru fiecare oraș în parte va rezulta din suprapunerea bazei de date naționale de emisii cu datele la zi privind evoluția vremii și evidența curenților de aer. Astfel, aceasta ne va arăta zilnic zonele în care există probabilitatea de creștere a concentrațiilor de poluanți pe o anumită arteră sau într-un anumit cartier, sau zonă a unei comunități.”, a mai informat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În ceea ce privește Capitala României, nu va fi inclusă în acest program. Bucureștiul, spune ministrul Alexe, va beneficia de finanțare pentru stații noi care vor cuprinde 50 de senzori de monitorizare a calității aerului, din bugetul de stat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe