OPINIE. PSD a înfrânt! Consecințele nebănuite ale comediei cu moțiunea de cenzură

Dan Mlădinoiu 01.09.2020, 17:59
OPINIE. PSD a înfrânt! Consecințele nebănuite ale comediei cu moțiunea de cenzură

Loțiunea de frizură menită a ferchezui imaginea deplorabilă pe care au căpătat-o social-democrații s-a dovedit o jalnică pomadă. Demersul politic inițiat de principala forță motrice de stânga s-a născut mort. Pesediștii au pierdut prin neprezentare, la scor de forfait un meci pe care, în sinea lor, nici nu l-au dorit câștigat, deoarece, la toptanul de cazne traversat de România, doar un aventurier era în stare de așa ceva.
Dacă ar fi consultat la timp sondajul IMAS, cel mai bun din țară, în opinia mea, al lui Alin Teodorescu, acolo unde partidul rozelor înmănunchiate are un procent cu puțin peste 20, cel mai slab din ultimele opt luni – precedentul oprindu-se la 20,6% – nici nu s-ar mai fi străduit să arate pisica neagră actualei guvernări. N-au făcut-o și iminentul avort al moțiunii s-a produs. Șeful grupării recent uns cu acte în regulă trâmbița un confortabil număr de 250 de adepți dispuși să concedieze guvernul Orban. În cele din urmă, la strigarea catalogului în clasa Parlamentului au răspuns prezent doar 226. Cinci au “defectat” din varii motive, iar acum riscă excluderea. Astfel, bariera cvorumului neîntrunit a căzut ca o ghilotină.

Opinie Dan Mlădinoiu. PSD a înfrânt

Las la o parte faptul că moțiunea și-a găsit loc în afara cadrului constituțional, eveniment unic în 30 de ani, însă, nu pot trece cu vederea că a fost un teatru al absurdului, o comedie bufă dorită a se desfășura într-un spectacol inept (la nicio lună până la “locale” și trei până la “generale”). Acum, când țara este asaltată de crizele politice, economice, școlare medicale etc.  Marcel Ciolacu a vrut o demonstrație de forță a unui pluton indisciplinat, în derută și cu iz alterat vecin cu al unui leș politic. Marasmul PSD a început cu ceva timp în urmă. Atunci când și-a sugrumat trei proprii guverne. Apoi, a dat semne tot mai nete că îi lipsește un tătuc. Dragnea nu intră decât într-un calcul ridicol, pentru că s-a dorit un Stalin redivivus, dar descompus. Chiar ad absurdum, împreună cu Pro România, PSD n-a reușit să alcătuiască un cvorum necesar votării.

Marcel Ciolacu și persoanele din actuala conducere a PSD
Marcel Ciolacu și persoanele din actuala conducere a PSD

Putem vorbi de un boicot semnificativ. Posibil ca pesediștii să se fi gândit la repunerea în scenă a piesei burlești cu un guvern pasagero-tehnocrat, după modelul Cioloș, știind că presedintele Iohannis nu va accepta un premier din rândurile lor. Urma ca toate cioburile oalelor sparte să le pună în coșul Executivului-marionetă, pe care să-l spulbere, iar ei să apară la putere din postura de salvatori pe cai albi.
Lucru reușit la scrutinul din 2016, atunci când au înregistrat un scor de invidiat și tupeul exclamațiilor de tipul “pentru că putem” și “ciocul mic”. De această dată, nu le-a ieșit.

La ratarea în care a dat luft pe lângă moțiune, PSD a fost torpilată de absența PNL, USR Plus, minorități și neafiliați. Să nu uităm un alt jucător – cheie: UDMR. În aportul lui au sperat mult social – democrații, dar maghiarii i-au ținut într-un șah etern, până în ultima clipă, care a însemnat și mat. Ei au înțeles că Pro România culege pesediști frustrați, că însuși PSD nu mai are viitor apropiat, precum și că ecartul acestuia din urmă față de putere crește exponențial.

Parlamentul României, locul unde s-a desfășurat ultima comedie orchestrată de PSD
Parlamentul României, locul unde s-a desfășurat ultima comedie orchestrată de PSD

Din acest vodevil politic reies câteva concluzii demne de contabilizat. Anume, PSD a vrut să exhibe o tentativă de forță cu soldăței de plumb, crește numărul românilor care nu mai vor acest partid în prim-plan, este o formațiune nesigură, care nu știe încotro s-o ia, moțiunea a fost un lamentabil fiasco ce va avea ricoșeu la Parlamentarele de la sfârșitul anului și a semnat un cec în alb actualei puteri, cu valabilitate de cel puțin patru ani. Afirm aceasta în urma unui calcul aritmetic elementar. PNL și USR Plus vor aduna aproximativ 52-53% din sufragii. La care va adera UDMR, formațiune aproape invariabil prezentă la masa cu delicatese politice și minoritățile, ce au avut mai mereu aceeași tendință. Să nu uităm PMP, deși are în palmares puține puncte. Trăgând linia de sumă, rezultă un cel puțin teoretic si confortabil 60%.

Dincolo, PSD va avea ca unic eventual aliat, Pro România, partid care îi va spune franc singurul adevăr din viața de politician a liderului său, Victor Ponta: “te ajut, dar faci ce îți spun eu!”. În opoziție, pentru că adunând cele aproape 21 de procente ale PSD cu cele ale fratelui său minor (10%), mai sus menționat, dă un maxim 32%. De ALDE nu mai poate fi vorba nici în bancuri bune. Problema acestui partid-balama este salvarea personală a lui Tăriceanu.  Oricum, Marcel Ciolacu va trebui să-și asume repercusiunile moțiunii care n-a văzut lumina zilei, nici culorile urnelor de vot. Cam acestea ar fi efectele pe termen scurt și mediu ale copilului politic, născut inert, consemnat în ultima zi a lui august curent.

Urmăriți Impact.ro și pe