ONU investighează posibile crime de război comise de Rusia în războiul din Ucraina

Ana Anitoiu 28.02.2022, 16:25
ONU investighează posibile crime de război comise de Rusia în războiul din Ucraina

ONU investighează posibile crime de război comise de Rusia în războiul din Ucraina, după ce țara atacată a cerut luni o anchetă în acest sens. Toate presupusele încălcări ale dreptului internațional ce ar fi fost comise de la începutul invaziei ar urma să fie investigate de o comisie formată din trei experți independenți.

Ambasadorul Ucrainei la ONU acuză Rusia de crime de război

Un proiect de rezoluție ucrainean ar urma să fie discutat în cadrul unei dezbateri urgente a Organizației Națiunilor Unite, ce va avea loc joi. Ambasadorul Ucrainei la ONU, Yevheniia Filipenko, a acuzat Rusia de crime de război în fața Consiliului pentru Drepturile Omului.

„Încercarea forțelor ruse de a semăna panică în rândul populației, țintind în mod special grădinițele și orfelinatele, spitalele și brigăzile mobile de asistență medicală, reprezintă acte care ar putea echivala cu crime de război”, a spus Yevheniia Filipenko.

La rândul ei, Sheba Crocker, ambasador al Statelor Unite ale Americii la ONU, a spus că votul de luni din cadrul ONU ce a fost dat în favoarea începerii acestei anchete demonstrează că după ce a atacat Ucraina, Rusia este izolată în Consiliul de Securitate.

„Doar 4 țări au susținut poziția Rusiei, demonstrând în mod clar că comunitatea internațională este unită în condamnarea acțiunii flagrante a Rusiei”, a spus Sheba Crocker.

ONU investigheaza posibile crime de razboi comise de Rusia
Posibile crime de razboi comise de Rusia in Ucraina, investigate de ONU

Cum a fost apărată Rusia de ambasadorul ei la ONU

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Gatilov, a declarat că forțele armate ale țării sale nu au avut ținte civile în Ucraina și că, de fapt, Moscova a lansat operațiuni militare speciale cu scopul de a opri tragedia din regiunea separatistă Donbass, căreia Vladimir Putin i-a recunoscut independența înainte de a da startul invaziei.

Rusia s-a ales cu numeroase sancțiuni după începerea atacului în Ucraina. Aliații occidentali au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești, au interzis accesul unor bănci din această țară la rețeaua SWIFT și au limitat capacitatea Moscovei de a folosi rezervele valutare în valoare de 630 de miliarde de dolari. Acum, un oficial britanic a spus că se discută despre mecanismul de investigație a crimelor comise de Rusia.

„Există diferite discuții care au loc aici la Consiliul pentru Drepturile Omului cu privire la acest mecanism de investigație. Există și alte angajamente pe care le avem, inclusiv cu Curtea Penală Internațională, pentru a ne asigura că există responsabilitate pentru acele crime care sunt comise în fiecare oră, în fiecare zi, pe teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat Lord Ahmad, ministrul de stat pentru Commonwealth şi Organizaţia Naţiunilor Unite al Regatului Unit.

De asemenea, oficialul britanic a declarat că în urma declanșării atacului, Rusia devine din ce în ce mai izolată atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere politic și diplomatic. El a adăugat că Moscova va avea de suportat un cost major după această invazie. Instituțiile și băncile ei vor avea de suferit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...