EXCLUSIV

Cum ar putea muta Rusia conflictul în spațiul cosmic. Alexandru Mironov: „Dacă vor, schimbă traiectoria stației internaționale cu rachete speciale”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 28.02.2022, 15:28
Cum ar putea muta Rusia conflictul în spațiul cosmic. Alexandru Mironov: „Dacă vor, schimbă traiectoria stației internaționale cu rachete speciale”. EXCLUSIV

Poate căpăta actualul conflict din Ucraina valențe de război științifico-fantastic? „Acum trei zile v-aș fi răspuns că e imposibil așa ceva. Dar ceva s-a schimbat!”, afirmă Alexandru Mironov pentru impact.ro.

Poate căpăta actualul conflict din Ucraina valențe de război științifico-fantastic?

Actualul război dintre Ucraina și Rusia, declanșat din dorința liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea îmbrăca valențe militare de negândit până mai ieri. Și nu e vorba despre soluția nucleară, invocată deja de Vladimir Putin, ci despre implicarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) în acest conflict. Aceasta ar putea fi transformată într-o veritabilă amenințare la adresa unei zone foarte mari a planetei, dacă va fi prăbușită în mod intenționat de către ruși.

„Dacă m-ați fi întrebat acum trei zile acest lucru, v-aș fi răspuns fără ezitare că așa ceva este imposibil. Mă bazam pe date certe și pe colaborarea foarte bună din acești ultimi ani între astronauții diverselor țări, fie ei ruși, americani sau europeni. Urcarea și coborârea echipelor care își desfășoară activitatea pe Stația Spațială Internațională a fost ferită până acum de amestecuri politice.

Dar ceva s-a schimbat și această ipoteză terifiantă, ca ISS să fie folosită pe post de armă, poate căpăta substanță în mintea unui om bolnav”, a declarat pentru impact.ro Alexandru Mironov, cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio-TV de popularizare a științei, dar și senior-editor al revistei „Știință & Tehnică”.

Rogozin, vizat de o serie de sancțiuni venite din partea Washingtonului

Alexandru Mironov e la curent cu declarațiile aduse deja în fața opiniei publice de către șeful Agenției Aerospațiale Ruse, Roscosmos, Dmitri Rogozin, care avertiza printr-o recentă postare pe rețelele sociale că, dacă SUA ar bloca cooperarea cu Rusia, „cine va salva ISS de la o coborâre necontrolată din orbită și de la o cădere asupra Statelor Unite sau Europei?”.

Dmitri Rogozin, actualul director al Roscosmos, e fostul ministru adjunct al Apărării din 2014, atunci când aceeași Rusie a anexat Crimeea, tot în urma unui conflict cu Ucraina. Rogozin a fost ulterior personal vizat de o serie de sancțiuni venite din partea Washingtonului pentru implicarea sa în cele întâmplate acum opt ani.

Cum ar putea muta Rusia conflictul in spatiul cosmic. Alexandru Mironov ”Daca vor, schimba traiectoria statiei internationale cu rachete speciale
Alexandru Mironov admite că Stația Spațială Internațională poate deveni o redutabilă armă în mâna unui om politic fără minte sau disperat. FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

„Nu te poți pune în locul unui om care nu mai gândește normal!”

Mironov crede că un asemenea scenariu e posibil, într-o mare măsură:

„Acum câțiva ani, zece, cinsprezece, nu mai mult, rușii au fost în stare să prăbușească în Oceanul Pacific una din fostele lor stații spațiale, MIR, cu o mare precizie și control, și fără ca nimeni de pe pământ să pățească ceva. De data asta lucrurile ar putea sta cu totul altfel. Rușii pot schimba sau corecta traiectoria stației cu ajutorul unor rachete speciale, de tipul celor cu care asigură în prezent transportul echipajelor umane și cele necesare vieții pe Stația orbitală.

Și se pune întrebarea dacă îi schimbă orbita și o transformă într-o amenințare pentru americani sau pentru europeni? Greu de răspuns fiindcă nu te poți pune în locul unui om care nu mai gândește normal! Pe de altă parte, să precizăm că Stația orbitală nu poate fi coborâtă asemenea unui bolovan, fiindcă natura are legile ei fizice”.

„Să nu-l îmbraci pe rus în uniformă militară că nu-l mai recunoști”

El a făcut referire și la un vechi proverb rusesc, care în opinia sa aduce o lumina foarte bună pentru actuala situație: „Rușii sunt un popor cu o contribuție deosebită la moștenirea culturală a lumii. Dar tot ei au un proverb care spune multe – ”.

Implicarea spațiului cosmic în războaiele pământești este o invenție americană.

Alexandru Mironov a adaugăt și amănuntul conform căruia implicarea spațiului cosmic în războaiele pământești este o invenție americană.

„Președintele Ronald Reagan e cel dintâi care a vorbit despre așa ceva. El a propus și înființarea unei divizii americane cosmice, fapt care i-a determinat pe ruși să investească la finele anilor `80 până când fosta URSS nu a mai ținut pasul și a dat faliment. Ultimii ani ne-au adus însă performanțe extraordinare, realizate de chinezi și de ruși, de data asta. Este vorba despre distrugerea unor sateliți comerciali”, a reamintit el.

Cel mai recent test al Rusiei

Rusia a efectuat în noiembrie, anul trecut, cu succes, cel mai recent test în urma căruia a distrus în întregime un satelit de-al său dezafectat. Resturi ale satelitului au intrat mai târziu pe orbita Stației Spațiale Internaționale, punând în pericol viața echipajului aflat la bord.

Urmăriți Impact.ro și pe