ONU anunță „iadul”. Războiul din Ucraina „alimentează” foametea în Africa și Orientul Mijlociu

Mihnea Tălău 23.03.2022, 13:56
ONU anunță „iadul”. Războiul din Ucraina „alimentează” foametea în Africa și Orientul Mijlociu

David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, a semnalat riscul de foamete în Africa și Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina afectând aprovizionarea cu alimente și mărind considerabil prețurile produselor. El a lansat un avertisment dur pentru liderii europeni: „Plătiți mai mult acum pentru a evita foametea la nivel mondial sau veți suferi o criză a migrației mai târziu”.

Războiul Rusiei din Ucraina a provocat o undă de șoc pe piețele internaționale de alimente, agravând problema deja gravă a foametei la nivel mondial prin perturbarea aprovizionării și creșterea prețurilor. Acest lucru riscă să arunce în haos politic cele mai sărace și mai afectate de foamete regiuni ale planetei și să creeze o criză migratorie fără precedent, potrivit lui Beasley.

„Vom avea foamete, destabilizare și migrație în masă”

Într-un interviu acordat politico.eu, Beasley a avertizat că Europa trebuie să doneze urgent mai multe fonduri, altfel va suporta cea mai mare parte a consecințelor.

„Ne lipsesc miliarde de dolari. Dacă nu reușim să oferim anul acesta câteva miliarde de dolari în plus, înseamnă că vom avea foamete, destabilizare și migrație în masă”, a spus el.

Intervenția lui Beasley va ascuți mințile în timp ce guvernele UE elaborează planuri pentru a aborda criza alimentară rezultată din război, o propunere fiind așteptată încă de miercuri.

Razboiul Rusia-Ucraina ar putea aduce foamete in mai multe tari
Foamete pe glob

Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari producători și exportatori de cereale din lume. Întreruperea cauzată de război are un impact direct asupra țărilor din Orientul Mijlociu și Africa care se bazează pe aceste livrări.

Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia

Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia, care este, de asemenea, un important exportator de îngrășăminte. În ceea ce privește Ucraina, exporturile sale s-au oprit, iar capacitatea sa de a continua să cultive alimente în acest an atârnă de un fir de ață. Punctul critic va veni în toamnă, a spus Beasley, când se va simți probabil întregul impact al perturbărilor provocate de război.

„Dacă credeți că acum avem un iad pe pământ, pregătiți-vă. Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii va ajunge în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, acesta vine spre Europa”, a avertizat Beasley.

Condițiile economice cu care se confruntă aceste părți ale lumii sunt acum mai rele decât în perioada premergătoare Primăverii Arabe, a spus el. Și nu doar populațiile din țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor resimți această presiune.

Criza alimentară va aduce tulburări politice și „occidentului bogat”

Beasley se află într-o misiune urgentă de strângere de fonduri la Bruxelles, unde a purtat marți discuții cu doi comisari europeni. În cazul în care criza alimentară scapă de sub control și lumea se va confrunta cu o lipsă critică de aprovizionare, Occidentul bogat nu va fi scutit de tulburări politice.

„Ce credeți că se va întâmpla la Paris, la Chicago și la Bruxelles când nu va fi suficientă hrană?”, a spus el, vorbind în împrejurimile somptuoase ale Muzeului Regal de Arte Frumoase din Belgia, unde UE a organizat o conferință umanitară majoră săptămâna aceasta. „Este ușor să stai pe cai mari în turnul tău de fildeș atunci când nu tu ești cel care moare de foame”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...